Meniu sanatate

Combaterea osteoporozei

de fmo, 30 Iulie 2006



Nutritie la toate varstele


Osteoporoza isi formeaza radacinile inca din copilarie . Oasele se dezvolta in aceeasi perioada , crescand in dimensiune si densitate . 90 din structura osoasa este aproape complet formata in jurul vastei de 17 ani . Dupa varsta de 18 ani , oasele nu mai cresc in dimensiuni dar continua sa se dezvolte in densitate . Incepand cu varsta de 30 de ani , atat femeile cat si barbatii incep sa piarda din mobilitatea oaselor .



Unul dintre motivele principale ale osteroporozei este si lipsa de calciu mineral care poate provoca dureri la nivelul soldurilor , al incheieturilor si al coloanei vertebrale .



Din pacate , cei mai multi dintre noi incluzand jumatate din copii cu varste sub 5 ani nu asimileaza destul calciu . Numai 15% din fete si 35% din baieti cu vastele cuprinse intre 12-19 au parte de necesarul de calciu .



In afara de faptul ca de multe ori alimentatia nu este corecta , in adolescenta , multe fete renunta la a se hrani asa cum trebui , renuntand la calorii din dorinta de a slabi . " Tinerii traiesc cu impresia gresita ca laptele ingrasa , ceea ce nu este adevarat in special daca ei consuma lapte degresat " afirma un doctor pediatru si cercetator al sanatatii .



Problema este dublata de bauturile racoritoare care nu au deact efecte iluzorii . Acest tip de bauturi ar trebui consumate doar la petreceri , o data pe saptamana , nu zilnic deoarce nu au nicio valoare nutritionala .



Ai lapte ?



Laptele si produsele deviate din lapte sunt cele mai bune surse de calciu . Un pahar de lapte degresat te va face mai sanatos cu 300 mg de calciu . Laptele detine intregul pachet de elemente nutritionale necesare intaririi oaselor .



Chiar daca exista si legume bogate in calciu , nu pot egala puterea laptelui . Nici patru portii de broccoli nu pot echovala cu un pahar de lapte . Asta nu inseamna ca trebuie sa ignori rolul fructelor si al legumelor . Ai nevoie de o dieta bine echilibrata pentru a te bucura de sanatate .



Suplimentele de calciu te pot ajuta . Un studiu recent atesta efectele secundare nesemnificative ale suplimentelor de calciu . Va fi si un bun inocuitor al mineralelor din corp .



Nevoia de calciu , actuala la orice varsta


Cantitatea de calciu necesara organismului uman difera in functie de varsta si de trecerea anilor . Iata in continuare un ghid care sa te ajute sa asimilezi necesarul de calciu la diferite varste .




De la nastere la 6 luni - 210mg/zi



7 luni la un an - 270mg/zi



1 an la 3 ani - 500mg/zi



4 ani la 8 ani - 800mg/zi



9 la 13 ani - 1.300g/zi



14 la 18 ani - 1.300mg/zi



La femei gravide sau care alapteaza , 18 ani sau mai tinere - 1.300 mg/zi



Barbati si femei de la 19 la 50 de ani - 1000mg/zi



Femei gravide sau care alapteaza , da la 19 la 50 de ani - 1000mg/zi



Barvati si femei de la 50 de ani in sus - 1200mg/zi



Importanta exercitiilor


Acum ca deti controlul asupra partii care tine de dieta , poti trece la parte care tine de sport si miscare . Exercitiile sunt o modalitate perfecta de a-ti pastra sanatatea . Incearca sa faci miscare cel putin 30 de minute de patru ori pe saptamana


Cele mai bune exercitii pentru oase sunt cele care le solicita cat mai mult pe acestea din urma .Joggingul , tenisul sau doar cateva din posibilitatile pentru care puteti opta . In cazul in care te afli sub riscul unei fracturi ale oaselor ar trebui sa faci exercitii numai recomandate de doctor .
Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Combaterea osteoporozei"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu