Meniu sanatate

Combaterea osteoporozei

de fmo, 30 Iulie 2006


Ramai puternic in fata osteoporozei

Osteoporoza , care inseamna " os poros " este o problema de sanatate cu care se confrunta mai mult de 28 de milioane de americani. Te poate lovi la orice varsta , asa ca trebuie sa ai mereu grija de oasele tale.

Problema grava de sanatate

Osteoporoza incepe cu mici fracturi ale oaselor care constituie coloana vertebrala . In loc sa se vindece , oasele se compreseaza si se umfla . Pe masura ce boala avanseaza , partea superioara a spatelui se ridica tot mai mult pana la nivelul umerilor.


De asemeni , oasele devin tot mai proeminente acest lucru fiind vizibil mai ales la abdomen . O data ce ai capatat aceasta boala , sistemul tau osos va deveni atat de fragil incat la cel mai mic accident , un os poate suferi modificari serioase

Numita " boala silentioasa " , osteoporoza nu include numai efecte negative de natura cosmetica , inregistrandu-se dureri la nivelul spatelui si al gatului , intampinandu-se probleme de locomotie si respiratie , dureri abdominale cat si viitoare fracturi ale oaselor . Una din doua femei si unul din cinci barbati peste varsta de 50 de ani sunt supusi unui risc de fracturare al oaselor . Riscul unei femei de a suferi de o fractura a oaselor la nivelul soldurilor este egal cu riscul de a se imbolnavi de cancer la san , ovarian sau uterin .



" Vad asta in fiecare zi si sunt ingrozita de cat de multi oameni sufera de aceasta boala ," spune Felicia Cosman directorul clinicii nationale de combatere a osteoporozei din New York . " Este o boala care trebuie tratata cu maxima seriozitate datorita gravitatii ei " .



De fapt , osteoporoza poate duce la deces . In fiecare an , un milon si jumatate de fracturi ale acestei boli se produc la persoane de peste 50 de ani , care intr-un procent de 24% mor la maxim un an de la aceasta fractura .





Factorii de risc :


Acesti factori iti pot dezvolta osteoporoza



- faptul ca esti femeie . 80% din bolnavii de osteoporoza sunt femei .



- trecerea prin menopauza . In unele cazuri , lipsa de estrogen poate fii fatala sistemului osos . In cazul in care nu este tratat , 20% din femei pierd din densitatea oaselor in primii 5 ani de menopauza .



- atingerea varstei de 65 de ani . Dupa aceasta varsta , atat femeile cat si barbatii asimileaza mai putin calciu din mancare



- daca au mai existat in famile cazuri de osteoporoza



- in cazul in care esti mai slab si ai o constructie mai subtire



- nu asimilezi destul calciu



- nu faci miscare



- fumatul . Un stdudiu arata ca , femeile aflate la menopauza care fumeaza se supun unui mare risc , deoarece organismul lor nu mai produce la fel de mult estrogen care sa produca un echilibru . De asemeni , femeile fumatoare intra mai devreme in perioada de menopauza .



- consumul exagerat de bauturi alcoolice . Alcoolul , cosnumat in cantitati mari , poate reprezenta principala cauza a formarii osteoporozei , in special la barbati . Specialistii sugereaza consumul de alcool cu moderatie pentru o buna functionare a sistemului osos .
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Combaterea osteoporozei"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu