Meniu sanatate

Tehnica Alexander - invata sa-ti controlezi corpul

de Erika, 06 Martie 2008


Mai multa libertate de miscare, vioiciune, incredere in sine si putere, mai putina durere si stres, o stare generala mai buna, o tinuta mai frumoasa, respiratie imbunatatita, senzatie de calm. Sunt lucruri pe care cu totii ni le dorim. Sunt lucruri pe care le putem obtine folosind tehnica Alexander, care te invata cum sa iti folosesti mai bine corpul: cum sa te misti, cum sa respiri, cum sa stai, cum sa inveti, cum sa iti concentrezi atentia si, mai ales, cum sa-ti alegi reactiile in situatii dificile.

Tehnica ii apartine lui Frederick Matthias Alexander, un actor specializat pe recitarea din Shakespeare. Aflat in plina "glorie", Alexander a inceput sa-si piarda vocea: in timpul spectacolelor vorbea din ce in ce mai greu si abia daca reusea sa-si termine reprezentatiile. Medicii l-au asigurat ca nu exista o cauza fizica si i-au recomandat repaos. In timpul perioadelor de odihna, vocea actorului revenea si nu mai apareau probleme pana in momentul cand urca din nou pe scena. Intrigat de acest fapt, Alexander a inceput sa recite pentru sine, in oglinda si si-a studiat postura. A observat ca, in timp ce recita, lua o postura incorecta care ii afecta laringele. Acelasi comportament incorect aparea si in vorbirea normala, dar datorita stresului provocat de scena, el se agrava in timpul spectacolelor. Opt ani i-a luat lui Alexander sa invete cum sa-si controleze corpul si sa puna la punct tehnica ce ii poarta numele.

Tehnica Alexander te invata cum sa iesi din tiparele pe care singur ti le-ai creat, studiind felul in care gandirea este transformata in miscare. Telul este acela de a restabili relatia naturala dintre cap, gat si spate, "miezul" corpului, care da putere membrelor si ofera mediul necesar respiratiei si functionarii organelor interne. O functionare ideala a ansamblului cap-gat-spate este prezenta la copii. Cu timpul, datorita posturii gresite, cream tipare care strica acest echilibru prezent in copilarie.

In timp ce inveti cum sa aduci armonia in relatia cap-gat-spate, devii constient de propriul corp, de spatiul in care te misti si de propriul comportament, asa incat poti rupe tiparele gresite dupa care te misti si respiri, tipare care, in timp, duc la tensiune musculara, probleme respiratorii si stress.

A invata tehnica Alexander echivaleaza intr-o oarecare masura cu a invata orice alta tehnica. De aceea, este nevoie de un profesor, cel putin la inceput. Lectiile nu sunt deloc dureroase, pentru ca nu exista nicio urma de agresivitate, ba din contra, lectiile te ajuta sa te eliberezi de tensiune si de obiceiurile daunatoare. In timpul lectiei, profesorul iti va studia postura si tiparul miscarilor, privindu-te in diferite ipostaze si asezandu-si mainile pe gatul, umerii si spatele tau. Astfel isi va da seama ce anume este gresit in felul in care te misti si respiri si va corecta aceste greseli ghidandu-te cu mainile sale si explicandu-ti in ce costa comportamentul corect si sanatos. Evident, profesorul nu poate decat sa iti explice si sa te corecteze, depinde de tine sa pui in practica, zi de zi, ceea ce ai invatat.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 8.4
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Tehnica Alexander - invata sa-ti controlezi corpul"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu