Meniu sanatate

Piramida alimentelor - echilibrul perfect

de Iulia, 06 Octombrie 2008

A treia grupa

Aici sunt prezente produsele lactate.A cestea contin o cantitate mare de calciu, iar cele mai sanatoase sunt cele degresate pentru ca au mai putine grasimi saturate si pot fi consumate chiar si de patru ori pe zi. Ouale, spre exemplu, sunt si ele o sursa de Omega 3. Contin calciu care ajuta la formarea si intarirea oaselor si a dintilor. La fel si laptele.

A patra grupa

Este grupa fructelor. Indiferent ca vorbim de cele proapete sau conservate. Cele conservate au insa un continut mai mare de zahar, deci implicit si mai multe calorii. Fructele proaspete contin o cantitate mai mare de vitamina A si C si sunt mai sarace in grasimi si calorii. Tocmai din acest motiv, nutritionistii recomanda a fi consumate de cel putin patru ori pe zi.Sunt surse inepuizabile de vitamine, iar unele dintre ele au efecte diuretice, de detoxifiere, altele stabilizeaza glicemia si stimuleaza pancreasul. Exista fructe cu actiuni benefice asupra reumatismului si gutei.

A cincea grupa

O reprezinta legumele care sunt foarte sarace in grasimi si in plus contin o cantitate mare de vitamine si fibre. Nutritionistii ne recomanda sa le consumam crude, pentru ca o mare parte a vitaminelor este distrusa prin fierbere. Trebuie sa mananci legume de trei pana la cinci ori pe zi. Au beneficii extraodinare datorita faptului ca sunt bogate in antioxidanti, care distrug radicalii liberi din organism.

A sasea grupa

Este baza piramidei si este grupa alimenelor care au un continut de amidon crescut. Aici gasim urmatoarele alimente: paine, cereale, orez, paste, cartofi. Din acest grup, trebuie consumate alimente cat mai des fata de orice grup al piramidei. Aproximativ o treime din dieta zilnica trebuie sa contina alimentele acestea. Contin carbohidrati si sunt importante pentru ca asigura energia organismului. De asemenea, contin minerale, vitamina B si fibre. Insa este bine de stiut ca anumiti carbohidrati, cum ar fi painea alba, nu sunt foarte sanatosi pentru ca trec printr-o drastica metoda de procesare.

Daca te-ai decis sa tii cont de aceasta dieta piramidala, ai grija sa nu depasesti pe parcursul unei zile numarul de portii recomandat fiecarei grupe.
Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 5.7
comentarii (5)
Vivi
October 7th, 2008 at 11:46am
S-a schimbat piramida. Si-au pus americanii mintea la contributie su au reinventat-o.
Cand s-a facut prima piramida s-au impartit papicile in 6 categorii, dar au uitat oamenii de atunci ca si in cadrul unei singure categorii sunt diferente. De exemplu, carbohidratii pe care i-au pus ei la baza nu sunt toti egali. Exista paine alba si paine de secara. Si painea de secara este la baza grupei de carbo, pe cand aia alba e in varful grupei de carbo.
S-au mai complicat putin lucrurile.
iulika
October 7th, 2008 at 3:08pm
aham ca in poza adaugata jos
dar in princoiu se merge cam tot pe acelasi sistem ;)
SlabimSanatos
November 17th, 2008 at 8:08pm
e bun articolul si imaginea e sugestiva: cat mai multa apa, mai putin alcool. Deci, mancare sanatoasa!

http://www.SlabimSanatos.ro
Radu
March 4th, 2010 at 5:05pm
sport, alimente integrale: cereale, fructe si legume si mult optimism. Asta e piramida unei vieti sanatoase.

http://www.tineretefarabatranete.ro/about/prezentare-gnld/
lory
May 3rd, 2010 at 3:16pm
mda...nush ce sa zic??????????????
Posteaza si tu un comentariu la "Piramida alimentelor - echilibrul perfect"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu