Meniu sanatate

Introducere in menopauza

de fmo, 24 Martie 2006


Ai observat si tu ca unele dintre femeile ajunse la menopauza si-au modificat silueta. Unele s-au ingrasat cu cateva kilograme, altele par ca si-au pastrat vechea greutate, dar s-au rotunjit vizibil in zona abdomenului. Oare asa ti se va intampla si tie? Nu neaparat. Dupa varsta de 50 de ani anumite functii fiziologice incep sa se degradeze, mecanismele de reinnoire a celulelor sunt mai putin performante, astfel ca organismul imbatraneste intr-un ritm mai accelerat. De aceea pot aparea diverse anomalii metabolice: hipertensiunea arteriala, diabetul, hipercolesterolemia, acumularea de kilograme. Estrogenii o protejau pe femeie de aceste tulburari, dar acum carenta hormonala favorizeaza aparitia acestor procese. Asta nu inseamna ca toate femeile intrate la menopauza se vor ingrasa. Factorii genetici, precum si stilul de viata au un cuvant greu de spus.
Lipsa de miscare si excesele alimentare sunt marii dusmani ai siluetei tale.


Lipsa hormonilor feminini constituie un factor de risc pentru aparitia unor afectiuni si tulburari serioase. Odata cu varsta, densitatea minerala osoasa se diminueaza progresiv. Afectiunea se numeste osteoporoza. Dupa menopauza, in fiecare an dispare peste 1-2% din masa osoasa.
Osteoporoza creste fragilitatea oaselor si riscul de fractura. O cazatura sau transportarea unui bagaj mai greu poate frange oasele, cele mai periclitate fiind vertebrele, oasele coapselor si ale antebratelor. Deseori fractura se vindeca prost si cu efecte neplacute. Daca nu doresti sa urmezi sau nu iti este recomandata terapia hormonala de substitutie, poti lupta impotriva tulburarilor menopauzei prin adoptarea unui stil de viata sanatos si avand grija sa ai o dieta echilibrata, care sa includa si produse alimentare bogate in fitoestrogeni. Cercetarile stiintifice arata ca japonezele, care consuma multe produse pe baza de soia, sufera mult mai putin de pe urma tulburarilor de menopauza decat americancele sau europenele. Produse speciale ce contin fitoestrogeni se gasesc si la noi, in magazinele naturiste.
Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Introducere in menopauza"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu