Meniu sanatate

"Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului..."

de Flu.ro,


Domeniul medicinei avanseaza in fiecare zi, noile progrese venind in primul rand in slujba pacientului. Cu prilejul Simpozionului de Tehnologii Avansate in Medicina 2010, ce va avea loc pe 11-13 noiembrie, la Bucuresti, am avut placerea sa discutam cu Prof. Dr. Irinel Popescu, cel care va prezida editia de anul acesta a evenimentului si o figura marcanta in medicina romaneasca si internationala.

Despre noutatile in medicina care vor face subiectul Simpozionului, medicina translationala si pozitia Romaniei pe harta europeana a transplantului puteti citi in cele ce urmeaza.



MpT.ro: Sunteti Presedintele Simpozionului de Tehnologii Avansate in Medicina 2010, eveniment programat pentru 11-13 noiembrie, la Bucuresti. Care sunt principalele obiective ale evenimentului si cum se integreaza ele cu particularitatile sistemului medical romanesc?



I.P.: Principalul obiectiv il constituie cunoasterea si promovarea tehnologiilor avansate in medicina. Ca orice alt domeniu, de multe ori chiar in mai mare masura, medicina este obligata sa tina pasul cu progresele stiintei. Noutatile nu sint intotdeauna usor de implementat, uneori nici in rindul specialistilor, cu atit mai putin la nivelul publicului larg. Ignoranta poate duce chiar la reactii paradoxale, de refuz al progresului, ceea ce poate fi in detrimentul societatii romanesti, in general.


As vrea sa fiu foarte clar: nu numai Romania, ci multe alte tari trec in prezent printr-o criza economica. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa oprim progresul tehnologic, sa nu beneficiem de tot ceea ce poate oferi stiinta contemporana si sa ne intoarcem cu decenii in urma. In opinia mea, se pot gasi solutii pentru introducerea progresului tehnologic, chiar si in perioade de criza.



MpT.ro: Care vor fi principalele inovatii prezentate in cadrul Simpozionului?


I.P.: Cred ca se poate vorbi mai degraba de stadiul la care au ajuns aceste metode, incepind cu chirurgia robotica si terminind cu terapiile celulare, considerate inovatii la momentul la care au fost introduse (nu cu mult timp in urma, de altfel). De atunci insa, s-au acumulat multe date si cunostinte noi iar o parte dintre acestea vor fi comunicate in cadrul simpozionului.



MpT.ro: Cum credeti ca vor fi primite acestea de catre specialisti, in practica medicala? Exista proiecte de instruire a personalului medical in vederea intrebuintarii noilor tehnologii?


I.P.: Desigur. Daca as lua doar exemplul roboticii, sint cel putin trei centre chirurgicale foarte serioase la Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, care au solicitat de citiva ani dotarea cu robotul Da Vinci si care, in asteptare fiind, se pregatesc permanent pentru momentul care sa speram ca va veni cit mai curind.



MpT.ro: In ce beneficii se traduc, pentru pacient, accesul la noile tehnologii medicale si schimbul de experienta de nivel international?


I.P.: Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului. Un diagnostic mai precoce, mai rapid si mai precis, metode terapeutice mai putin invazive, mai eficiente si care sa permita o reintegrarea sociala si profesionala mai rapida, iata citeva din dezideratele care stau la baza acestor noi tehnologii.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la ""Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului...""
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu