Meniu sanatate

Tulburarile de comportament alimentar, mai mult decat o problema de imagine

de Flu.ro,


Bulimia a fost cunoscuta sub variate denumiri precum: bulimarexie, sindrom mancat-purgat, sindromul dietei haotice si bulimia nervoasa… paleta de denumiri care sugereaza multiplele incertitudinile legate de esenta si relatia acestei tulburari cu anorexia. Cu toate acestea, prevalenta tulburarii a crescut rapid in anii 1970 si 1980, iar sensul sau actual are un profund caracter modern.



Simptomatologia bulimiei nervoase este caracterizata prin episoade recurente de mancat compulsiv, adica mancatul intr-o perioada determinata de timp (de exemplu, doua ore) a unei cantitati de mancare mai mare decat ar manca-o cei mai multi oameni intr-o perioada si circumstante similare, insotit de sentimentul de lipsa de control (asupra a cat si ce se consuma). Episoadele sunt urmate de un comportament compensator inadecvat, in scopul prevenirii luarii in greutate, persoanele suferinde de bulimie nervoasa apeland de cele mai multe ori la varsaturi autoprovocate, abuzul de laxative, diuretice clisme sau medicamente, ori facand exercitii fizice epuizante.



La fel ca si in anorexia nervoasa, bulimia este dublata de o perturbare a perceptiei asupra conformatiei si greutatii corporale, perturbarea putand surveni insa si in absenta episoadelor de anorexie. Pentru a fi corespunzator diagnosticata, bulimia nervoasa trebuie sa determine mancatul compulsiv si comportamente compensatorii, in medie, de cel putin doua ori pe saptamana, timp de trei luni.




Ca si in cazul anorexiei nervoase efectele bulimiei asupra organismului pot fi catastrofale. Deshidratarea, pierderea potasiului, magneziului si sodiului, riscul crescut de infarct si slabirea musculaturii cardiace pot provoca consecinte grave pe termen lung sau, in cazurile severe, decesul pacientei. Efectele tulburarii au si o dimensiune estetica: pielea are permanent un aspect uscat, obrajii sunt umflati si durerosi, dantura se deterioreza, prezentand carii si erodarea smaltului. Utilizarea abuziva de laxative, diuretice sau clisme perturba obiceiurile naturale de defecare, ceea ce poate determina constipatie, modificari ale intestinelor, balonari frecvente, diaree, crampe abdominale. In egala masura, varsaturile autoprovocate creeaza o sensibilitate a gatului si esofagului, acestea prezentand dureri, iritatii si leziuni (in unele cazuri se acuza vomismente cu sange). Slabirea musculaturii si dereglarile hormonale (menstra neregulata, amenoree) se pot numara printre efectele comune ale celor doua tipuri de tulburari de alimentatie.




Adesea neintelese de cei de jur, persoanele care sufera de o tulburare de comportament alimentar intrerup majoritatea contactelor sociale, izolandu-se. De cele mai multe ori ele sunt blamate si acuzate pentru comportamentul lor alimentar ceea nu face decat sa adanceasca starea de izolare a persoanei respective. Cea mai buna cale de a sprijini o persoana cu anorexie nervoasa sau bulimie nervoasa este de a-i oferi suport emotional si de a o indruma catre ajutor specializat.




Articol realizat de psih. Ioan Alexandru Manescu




Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Tulburarile de comportament alimentar, mai mult decat o problema de imagine"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu