Meniu sanatate

Igiena corecta a urechii

de Erika, 31 Iulie 2009


Urechea este organul auzului si al echilibrului, iar traumele si acumularea de cerumen (ceara) pot duce la pierderea partiala sau totala a acestor simturi. De aceea, igiena corecta a urechii este importanta nu numai pentru un aspect ingrijit, ci si pentru sanatate.

Principala grija in legatura cu igiena urechii este cerumenul, acea secretie galbuie si grasa, compusa din colesterol, trigliceride si acizi. Cerumenul este produs de glande mici, situate in peretele canalului auditiv si, ca orice secretie, are rolul de a curata. Particulele mici de praf sau alte substante nocive, care patrund in canalul auditiv sunt prinse in cerumen, inainte sa poata ajunge la urechea mijlocie si interna. Muschii canalului auricular imping cerumenul in afara si, odata cu el, substantele nocive. Desi este neplacut vazului, cerumenul este indispensabil pentru sanatatea urechii. In lipsa lui, orice particula de praf s-ar depune direct pe timpan.

Pe de alta parte, fara o igiena corespunzatoare, cerumenul se intareste si formeaza asa-zisul dop de ceara, care acopera timpanul, slabind auzul si echilibrul. Dopul poate fi scos numai de catre medicul ORL-ist, iar extragerea poate sa fie neplacuta, chiar dureroasa. Uneori nu se poate de la prima consultatie si este nevoie sa fie inmuiat mai intai, cu ajutorul unei substante speciale.

Ca si incazul altor organe, nici lipsa completa a igienei nu e buna, dar nici igiena excesiva.

Pentru curatarea urechii sunt foarte des folosite betigasele de plastic cu o bucata de vata in capat, pe care majoritatea persoanelor le introduc in canalul auditiv, pentru a scoate ceara. De fapt, aceste betigase sunt facute pentru a curata pavilionul urechii (cartilajul exterior) si pliurile sale, nu pentru a fi introduse in ureche. Ce risti daca le folosesti incorect? In primul rand, intr-o clipa de neatentie poti sa-ti ranesti timpanul. Se poate intampla mai ales la copiii mici. In al doilea rand, folosirea betigaselor este inutila pentru ca, desi scot o parte din cerumen, o cantitate mai mare este impinsa inauntru, catre timpan, impreuna cu praful si murdaria pe care a acumulat-o. Astfel creste riscul infectiilor si se grabeste formarea dopului de ceara. In sfarsit, folosirea repetata a betigaselor raneste canalul auditiv (nu este neaparat sa simti) si o zgarietura cat de mica este punctul de plecare al unei infectii. Acelasi efect il pot avea castile de telefon sau MP3 player, mai ales cele de tip in-ear, care se introduc in canalul auditiv.

Cum se face igiena corecta a urechii? Cel mai important: nu introduce nimic pe canalul auditiv (betigase, scobitori, agrafe, unghia, etc.). Spala pavilonul urechii, cu apa si sapun, apoi sterge-l bine. La nevoie, curata si intrarea in canalul auditiv, dar cu buricul degetului, nu cu unghia. Asta ar trebui sa fie de ajuns. Nici nu scoti cerumenul care are si el rolului sau, nici nu impingi nimic inauntru. Daca secretia devine mai abundenta si aceasta metoda de igiena nu mai este de ajuns, probabil ca ceva nu este in regula si trebuie sa consulti medicul.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 4.7
comentarii (3)
Silw
December 13th, 2010 at 6:07pm
Foarte bunn :)
rALUCA
April 17th, 2013 at 9:33pm
foarte bun ma ajutat la tema
TheOfLord
November 17th, 2015 at 8:56pm
ms

http://asta
Posteaza si tu un comentariu la "Igiena corecta a urechii"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu