Meniu sanatate

Exercitiile fizice suprasolicitante pot scadea fertilitatea in cazul femeilor

de Flu.ro,

Chiar si atunci cand au fost luati in calculi alti eventuali factori - precum indicele de masa corporala, fumatul, varsta, starea civila si sarcinile anterioare, cercetatorii au identificat un risc de 3,5 ori mai mare de infertilitate in cazul femeilor care se antrenau zilnic, comparativ cu cele care nu faceau deloc exercitii fizice. Comparativ cu femeile care aveau o activitate fizica moderata, grupul care se antrena pana la expuizarea completa prezenta un risc de 3 ori mai mare de infertilitate.


Femeile care raportau ca au o activitate fizica scazuta pana la moderata, nu prezentau semne de infertilitate.


Efectele exercitiului fizic suprasolicitant sunt insa temporare, completeaza cercetatorii. "Marea majoritatea a femeilor participante la studiu au ramas insarcinate in cele din urma", afirma Gudmundsdottir.


Aparent, activitate fizica extrem de solicitanta la care corpul este supus pe perioade scurte de timp, face ca acesta sa nu aiba suficienta energie pentru a sustine toate mecanismele hormonale care permit fertilizarea, sunt de parere cercetatorii.


Pe de alta parte, studiile anterioare au aratat ca o activitate fizica moderata stimuleaza productia de insulina si astfel imbunatateste profilul hormonal, creand conditii mai bune pentru fertilizare decat inactivitatea (sedentarismul), in special in cazul femeilor suprapoderale.


In acest sens, Gudmundsdottir recomanda ca femeile are doresc sa ramana insarcinata sa nu renunte complet la programul de exercitii fizice si doar sa-l ajusteze astfel incat sa nu secatuiasca organismul de energie. "Suntem de parere ca activitatea fizica extrem de solicitanta si, la extrema cealalta, sedentarismul, au un efect negativ asupra fertilitatii, in timp ce exercitile cu un consum moderat de energie sunt benefice", afirma cercetatoarea.


Pentru a identifica insa cat de intens ar trebui sa fie exercitiul fizic pentru a crea conditiile optime pentru procreare, cercetatoarea este precauta. "Metabolismul fiecarui individ constituie un factor extrem de important in acest context", recomandand ca programul de exercitii sa fie stabilit impreuna cu un specialist in medicina fizica, cu precadere in perioadele in care femeile doresc sa ramana insarcinate.



Sursa: Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie
Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Exercitiile fizice suprasolicitante pot scadea fertilitatea in cazul femeilor"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu