Meniu sanatate

Dezlipirea de retina - cum o descoperim, cum o tratam?

de Flu.ro,


Dezlipirea de retina reprezinta o desprindere a foitei interne a globului ocular, retina, de restul peretelui ocular; primum movens este aparitia unui spatiu intre cele doua foite ale retinei, in care patrunde un lichid, numit lichid subretinian, care va produce aceasta desprindere a retinei.


De obicei, aceasta decolare are ca punct de plecare una sau mai multe rupturi in retina periferica, prin care a patruns lichidul subretinian, detasand cele doua straturi retiniene - e vorba de dezlipire de retina regmatogena. Acest lucru se poate produce spontan, sau poate avea anumiti factori favorizanti: miopia - in special miopia forte, unele degenerescente si modificari retiniene periferice, un traumatism ocular, chiar minor, perforant sau ne-perforant, eforturi fizice intense (ridicarea unei greutati mari, efortul de tuse, varsatura sau scremutul din constipatie, sau din timpul nasterii). Un alt factor favorizant poate fi o interventie chirurgicala oculara, de exemplu operatia de cataracta,mai ales pe fondul unei miopii.



Exista si dezlipire de retina fara rupturi retiniene, numita dezlipire neregmatogena, care apare in unele boli inflamatorii ale retinei si/sau vaselor retiniene si care, in general, nu necesita operatie.


De asemenea, modificarile vitreoretiniene din diverse afectiuni, cum e retinopatia diabetica avansata, proliferativa, care, tractionand retina, pot determina decolarea ei, sunt la baza producerii asa numitei dezlipiri de retina tractionala.


Care sunt semnele care trebuie sa ne alarmeze?


In toate aceste forme, dezlipirea este la inceput localizata intr-un cadran al ochiului - situatie perceputa de pacient ca "o perdea neagra care vine dintr-o parte", dupa care se extinde treptat la toata retina, pacientul vazand ca "perdeaua se extinde in tot campul vizual", in final, pacientul sa nu mai vada deloc - dezlipirea totala, inclusiv cu prinderea zonei centrale, macula.


Ca simptomatologie, inainte de aparitia "perdelei negre progresive" si scaderea vederii, pacientul poate vedea flash-uri luminoase intr-o parte a campului vizual si numeroase "puncte negre", "musculite", "funingine", care ar trebui sa-l alarmeze si sa-l faca sa vina urgent la un consult oftalmologic.


Uneori, dezlipirea de retina debuteaza printr-o scadere brusca si marcata de vedere, ceea ce este, intr-un fel, mai bine, pentru ca il face pe pacient sa vina repede la oftalmolog. Acest debut zgomotos se datoreaza lezarii unui vas de sange de la nivelul rupturii retiniene raspunzatoare de dezlipirea retinei, care a "inundat" globul ocular cu sange (hemoftalmus).


Retina, odata decolata si neoperata la timp, determina modificari fibroase ale vitrosului, care, la randul lor, favorizeaza in continuare decolarea retinei, prin tractiunea pe care o exercita asupra acesteia - se creaza astfel un cerc vicios, de la o ruptura retiniana cu o decolare localizata, pana la dezlipire totala, cu fibrozari vitreo-retiniene : dintr-o boala doar a retinei, devine o boala vitreoretiniana, mult mai complicat de operat si cu prognostic vizual mai modest.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Dezlipirea de retina - cum o descoperim, cum o tratam?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu