Meniu sanatate

Celulele stem, cel mai pretios cadou pentru copilul tau

de Iulia, 31 Martie 2009


Orice parinte vrea sa isi stie copilul sanatos si ferit de orice boala, pe tot parcursul vietii. Recoltarea celulor stem din cordonul ombilical poate fi un pas important, pentru ca, in momentul de fata, acestea pot fi folosite in tratarea a 70 de boli, unele dintre ele fiind printre cele mai grave maladii.

Cercetatorii continua sa faca inca descoperiri asupra acestora si astfel s-ar putea ca pe viitor, paleta bolilor tratabile sa se largeasca considerabil. Tocmai acesta este si motivul pentru care majoritatea medicilor recomanda prelevarea de celule stem la nastere.

Celulele stem se recolteaza in tara noastra din anul 2006. In lume, sunt deja peste 10000 de vieti salvate cu ajutorul acestora.

Celulele stem sunt celule primordiale pluripotente, adica celule care au capacitatea de a se inmulti si a se transforma in orice tip de celula din organismul uman. Sunt prezente in numar foarte mare in sangele fetal, din ele formandu-se toate organele corpului. Au fost identificate atat la copii cat si la adulti, insa la acestia din urma, intr-un numar mult mai mic. Specialistii spun ca sangele din cordonul ombilical este cea mai sigura si mai bogata sursa de celule stem necesare unui transplant.

Recoltarea celulelor stem se face imediat dupa expulzarea fatului si taierea cordonului ombilical, sangele placentar recoltandu-se fara nici un risc pentru mama sau copil, intr-o perioada de timp foarte scurta adica intre 30 de secunde si 3 minute, asta in functie de priceperea medicului care executa operatiunea.

Pana mai de curand, cordonul ombilical si placenta erau aruncate, fiind cosiderate deseuri ale nasterii. In prezent insa s-a inteles importanta lor, iar recoltarea se face in conditii sterile. Sangele prelevat va fi stocat imediat si transportat urgent la centrele specializate, unde va fi inghetat la o temperatura de -196 grade Celsius, in nitrogen lichid.

Sangele placentar reprezinta "motorul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Studiile au demonstrat prezenta de celule stem in sangele placentar, utilizarea acestora reprezentand o alternativa a transplantului medular, transplant ce se efectueaza de obicei in cazul persoanelor bolnave de leucemie.
Sangele placentar poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat.

In lume, au fost realizate in prezent 10.000 de transplanturi de sange placentar, metoda fiind folosita in 50% dintre transplanturile din Japonia si 50% dintre transplanturile din SUA.
Anual, 4000 de oameni mor de leucemie in intreaga lume.

Transplanturile cu celule stem din sangele placentar reprezinta o sansa in plus pentru viata.
In Europa, sangele placentar este stocat in sistem de banca privata sau banca publica. Cei care apeleaza la banca privata au posibilitatea de a-si pastra, contra cost, unitatile de sange colectate doar pentru copilul lor sau pentru o ruda apropiata.

Cord Blood Center Ro a fost prima companie din Romania care a inceput sa ofere servicii de "private banking" de sange placentar. Astfel, orice viitoare mama poate apela, contra cost, la recoltare de sange placentar care va fi depozitat (in regim privat), adica fara sa il doneze, pastrand dreptul de proprietate pe intreaga durata de viata a copilului, urmand ca atunci cand are nevoie sa poata beneficia de acesta.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 9.8
comentarii (1)
Aly
March 31st, 2009 at 4:32pm
Am citit ca mai nou, in locul implanturilor mamare cu silicon, se va face injectarea cu celule stem in san, celule care se vor diferentia in celule din glanda mamara=> big boobs. O metoda mai sanatoasa...cred eu :)
Posteaza si tu un comentariu la "Celulele stem, cel mai pretios cadou pentru copilul tau"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu