Meniu sanatate

Grabeste-i vindecarea - bronsita

de fmo, 29 Octombrie 2010

Pe micutul tau il chinuie bronsita? Tuseste, stranuta, se ineaca si nu poate dormi bine? Nu este motiv de panica, ci de mers la doctor.

Bronsita simpla, prin definitie, reprezinta inflamatia cailor aeriene intrapulmonare ( bronhii ) din diverse cauze: virale, bacteriene, alergice, parazitare. In general, o bronsita survine dupa o laringita sau rinosinuzita. Prezenta acceselor de tuse seaca, nocturna sau chiar determinata de efort, implica afectarea bronsica. Tusea poate fi insotita de oftat sau dificultate in respiratie. De altfel, acesta este si scopul tratamentului in bronsita: dislocarea si eliminarea mucusului blocat in piept, care poate fi transparent, de culoare galbena sau verde, iar in unele cazuri poate prezenta striuri sanguinolente ( mici firicele de sange).
Bronsita se raspandeste prin picaturi de saliva infectate sau mucus cu incarcatura virala, eliminate prin stranut sau tuse, care sunt inhalate odata ajunse in aer. Infectia mai poate patrunde in organism prin aspirarea ori inghitirea particulelor virale sau bacteriene atunci cand atingerea unui obiect infectat este urmata imediat de atingerea nasului, ochilor sau a gurii. Astfel ca, desi este aproape imposibil sa-l tii mereu la adapost, cel putin cat este foarte mic, fereste-l de focare ( colectivitati si aglomerari umane) .

Cum se poate trata bronsita?
Medicamentatia pentru bronsita este administrata in functie de varsta copilului, starea de sanatate, imunitatea lui si antecedentele medicale. Du-l la doctor. Urmarind tabloul clinic, medicul va prescrie un tratament, care, in cazul unei bronsite virale, se compune, in general, din atitusive, aerosoli si hidratare ( ceaiuri, supe). Daca bronsita este de natura bacteriana, in urma efectuarii unui exudat faringian si numai pe baza antibiogramei efectuate de laborator, se va trece la adiminstratea de antibiotice.
Studiile medicale arata ca exista o predispozitie catre bronsita a copiilor cu sinuzita cronica sau polipi, a micutilor care stau in preajma fumatorilor, deoarece fumul le irita caile respiratorii, nasul si ochii, precum si a bebelusilor nascuti prematur, care au o vulnerabilitate crescuta in zona aparatului respirator.
Aparitia si persistenta simptomelor impune prezentarea cat mai rapid la medicul de familie sau specialist.


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Grabeste-i vindecarea - bronsita"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu