Meniu sanatate

Boala Parkinson

de fmo, 06 Iulie 2010

Ce este boala Parkinson?
Aceasta boala este o boala neurologica, progresiva, cauzata de pierderea unor grupuri specifice de celule nervoase din creier.Boala Parkinson afecteaza oamenii de toate varstele,dar devine mai comuna pe masura ce oamenii imbatranesc.Mai mult de 1 milion de oameni din Statele Unite au aceasta boala, incluzand 1% din oamneii cu varsta sub 60.Multe simptome ale bolii Parkinson-tremuratul, anxietatea, depresia, insomnia-raman blande,tratabile pentru multi ani. Niciodata 2 oameni cu aceasta boala nu au aceleasi simptome sau acelasi raspuns la tratament.
Chimicalele din creier(dopamina) produc semnale care regleaza miscarea muschiului in corp.La oamenii cu boala Parkinson,celulele specifice din creier inceteaza sa lucreze corespunzator, incluzandu-le pe acealea care produc dopamina. Cu cat nivelul de dopamina scade, cu atat pacientii au o dificultate sporita in executarea miscarilor.Medicamentele care inlocuiesc dopamina si corecteaza alte dezechilibre chimice, ajuta la controlul simptomelor Parkinson. Au fost identificate un numar de gene diferite ale bolii Parkinson, dar si factorii mediului inconjuratorinfluenteaza riscul.
In stadiul de inceput,boala Parkinson este greu de diagnosticat:doctorii pot sa nu considere acest diagnostic in cazul pacientilor tineri sau, in cazul pacientilor batrani,pot atribui incorect simptomele procesului de imbatranire.
Boala Parkinson este o boala degenerativa a sistemului nervos central.Aceasta boala apartine unui grup de conditii numite boli ale sistemului motor si este rezultatul pierderii de dopamina.Boala este cronica(adica persista pe o perioda lunga de timp) si progresiva(simptomele se inrautatesc de-a lungul timpului).Nu este contagioasa.Desi ,in unele cazuri,pare a fi ereditara, boala nu se transmite in familie.Multi cercetatori cred,acum, ca boala Parkinson rezulta dintr-o combinatie de susceptibilitate genetica si expunere a unuia sau a mai multor factori care declanseaza boala.
In 1817,Dr James Parkinson, un fizician britanic, a fost primul care a descris o boala cu aceste caracteristici: tremuratul membrelor,miscari lente,rigiditatea membrelor,echilibrul prost. Pentru ca cineva sa fie diagnosticat cu aceasta boala trebuie sa prezinte minim doua dintre aceste simptome.
Excesul de exercitii poate reduce simptomele bolii Parkinson?
A fost observat ca,in timpul mersului cu bicicleta,in tandem,simptomele s-au redus, daca nu au fost chiar eliminate.Aceasta descoperire a dus la o alta directie in cercetare.Se investigheaza faptul ca daca pacientii bolnavi de boala Parkinson fac exercitii, peste limita normala, sunt reduse simptomele privind miscarea.Golul este de a crea echipamente si exercitii pe care pacientii sa le foloseasca sau,respectiv, sa le faca,pe cont propiu, pentru a le imbunatati calitatea vietii.


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 1.5
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Boala Parkinson"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu