Meniu sanatate

Totul despre spondiloza cervicala

de Raluca Purea, 17 Ianuarie 2013


Spondiloza cervicala este o afectiune degenerativa a coloanei, ce afecteaza corpurile vertebrale si discurile intervertebrale de la nivelul gatului, precum si canalul spinal. Apare odata cu inaintarea in varsta si se manifesta cu precadere prin migrene, dureri si blocaje ale gatului. Exista insa si cazuri in care spondiloza cervicala nu da niciun simptom, dar si situatii in care efectele sunt mai grave, cum ar fi durerea radianta in brate, intepaturi sau amorteli, lipsa coordonarii membrelor sau dificultati la mers.

Cauze
Inaintarea in varsta duce la uzarea sau chiar ruperea oaselor si tesuturilor coloanei vertebrale. Potrivit diverselor statistici, noua din zece adulti vor suferi de spondiloza cervicala pana la 60 de ani (cel putin jumatate dintre ei nu vor fi insa constienti, pentru ca vor avea norocul unei afectiuni asimptomatice).

Simptome
Asa cum mentionam si mai sus, cele mai frecvente simptome sunt durerile si intepenirea gatului. Multe persoane se plang si de migrene puternice, durerea pornind din spatele capului spre frunte. In general, durerile sunt ocazionale, nu permanente, doar un pacient din zece ajungand la cronicizarea simptomelor.

Printre efectele mai grave se numara ingustarea canalului spinal, ceea ce duce la intreruperea transmiterii normale a impulsurilor ("mielopatie") sau comprimarea unui disc din zona gatului (radiculopatie cervicala). Principalul simptom al radiculopatiei este radierea durerii catre unul din brate, dublata de ameteli si de senzatia de amortire a respectivului brat. Mielopatia are urmari mai grave, aici fiind incluse lipsa de coordonare (pacientul nu mai reuseste sa-si inchida nasturii de la camasa, de exemplu), probleme la mers si, mai rar, incontinenta urinara. Netratata, mielopatia cervicala poate genera alterarea permanenta a maduvei si paralizie.

Diagnosticul in spondiloza cervicala
Suspiciunile incep imediat dupa aparitia durerii si a blocajului la nivelul gatului. Medicul ii va cere pacientului sa miste gatul de la stanga la dreapta si sa-si incline capul catre fiecare dintre umeri. Va testa, de asemenea, reflexele mainilor si picioarelor si va verifica daca simturile membrelor sunt intacte. In functie de rezultate, medicul poate cere efectuarea unor radiografii specifice, a unui RMN sau a unui CT.

Tratamentul in spondiloza cervicala
In general, spondiloza cervicala se trateaza prin administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (ibuprofen, de exemplu) si gimnastica medicala si/sau inot. Exista cazuri, rare, este drept, in care medicii recomanda interventia chirurgicala, pentru indepartarea sau repararea sectiunilor alterate din coloana vertebrala. Majoritatea formelor de spondiloza cervicala raspund bine la tratament dupa doar cateva saptamani. Adesea, insa, simptomele revin dupa cateva luni, iar 10% din pacienti ajung sa sufere de dureri cervicale cronice.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2.3
comentarii (1)
szaboybette
January 30th, 2013 at 12:23pm
Sunt sanse ca si persoane mai tinere sa aiba aceata boala?
Posteaza si tu un comentariu la "Totul despre spondiloza cervicala"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu