Meniu sanatate

Parodontopatiile marginale degenerative (parodontozele)

de Flu.ro,


Ce sunt parodontopatiile marginale degenerative (parodontozele)?


Sunt parodontopatii cu modificari distrofice si degenerative, fara modificari inflamatorii, urmate de o retractie limitata sau generalizata a parodontiului marginal, fara formare de pungi.


Procesul debuteaza la nivelul structurilor desmodontale prin leziuni degenerative, cu atrofie progresiva ulterioara a osului alveolar. Parodontoza se intalneste si la varsta tanara, cu modificari atrofice generalizate ale parodontiului marginal, in absenta disfunctiei ocluzale. Are o cauza pur endogena si se manifesta prin leziuni atrofodistrofice, ca o reactie particulara a parodontiului la actiunea unor solicitari.



Parodontiul este un complex de tesuturi care are rolul de a fixa dintii in oasele maxilare.
Tesuturile componente sunt: gingia, cementul radicular, osul alveolar si ligamentele alveolo-dentare.



Suprafata laterala a radacinii dintelui acoperita de cement si suprafata cavitatii alveolare, delimiteaza un mic spatiu, in forma de clepsidra pe sectiune verticala, denumit spatiu periodontal sau alveolo-dentar.



Spatiul periodontal este ocupat de fascicolele ligamentare alveolo-dentare, alcatuind un adevarat ligament denumit desmodontiu. In spatiile rotunde sau ovalare dintre fibrele ligamentare se afla un tesut conjunctiv lax, care contine numeroase celule conjunctive, resturi de celule epiteliale si o bogata retea sangvina, limfatica si nervoasa, ligamentele relizeaza legatura dintre radacina dintelui si osul alveolar.



Ligamentul alveolodentar are urmatoarele functii:



Transforma fortele de presiune ocluzala in forte de tractiune asupra osului alveolar, dispersandu-le pe toata suprafata compactei alveolare interne.
Fixeaza bine dintele in alveola.
Mentine tesutul gingival strans aplicat in jurul coletului dintelui.
Amortizeaza socul presiunilor ocluzale.
Protejeaza vasele si nervii periodontali de strivirea lor de peretii alveolari, prin sistemele sale de suspendare si amortizare, actionand totodata ca si invelisuri moi protectoare.
In cazul unor afectiuni generale sau in diferite abateri functionale , in osul alveolar si cementul radicular au loc procese degenerativ-atrofice, aspecte de care trebuie sa se tina seama in terapia restaurativa.

Care sunt formele parodontopatiilor marginale degenerative (parodontozelor)?


In parodontoza se descriu doua forme:


Parodontoza marginala - determina reducerea de volum a parodontiului marginal prin atrofia orizontala a osului alveolar si retractie gingivala generalizata. Osul alveolar prezinta modificari de osteoporoza, cu rarefierea trabeculelor osoase, care prezinta imagini lacunare, maduva osoasa avand tendinta de fibrozare.



Parodontoza desmodontala - determina fenomene degenerative primitive la nivelul ligamentelor desmodontale. Se constata reducerea numarului de fascicule, care isi pierd orientarea normala si sunt distribuite difuz. Lama dura alveolara are un aspect crenelat.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Parodontopatiile marginale degenerative (parodontozele)"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu