Meniu sanatate

Cum recunoastem si cum prevenim avitaminozele

de Flu.ro,


Principala sursa de vitamine o constituie alimentatia, insa daca aceasta nu este suficient de bine echilibrata, pentru o buna functionare a organismului, se impune administrarea de suplimente alimentare care sa acopere principalele grupe de vitamine: A, B, C, D, E si K. Toate acestea constituie resursele esentiale ale corpului uman, fara de care ne expunem unei serii de afectiuni, ale caror consecinte pot fi extrem de grave.



Carenta de vitamina A


Cum recunoastem avitaminoza A - principalele semne si simptome:



Orbirea de noapte (nictalopie, cecitate nocturna), ce devine de obicei aparenta cand pacientul intra intr-un loc intunecat sau cand este orbit de luminile farurilor altor autoturisme, atunci cand conduce noaptea
Xeroftalmia, keratomalacia (uscarea conjuctivei si a corneei) si petele Bitot (puncte luminoase in vedere care joaca in campul vizual)
Keratinizarea tesuturilor epiteliale (piele uscata, solzoasa)
Scaderea secretiei mucoaselor, care pot duce la infectii ale ochilor, ale tractului respirator sau genito-urinar
La nou-nascuti: disfunctii de crestere si apatie, piele uscata, modificari ale corneei

Cum prevenim si tratam avitaminoza A:



Administrati, conform indrumarilor medicului, suplimente orale de vitamina A. Nu depasiti dozele recomandate si urmariti, pe durata tratamentului semne de hipercarotenemie (colorarea portocalie a pielii si a ochilor) si de hipervitaminoza A (la copii: mancarimi ale pielii, caderea parului, hidrocefalie si vomismente; la adulti: dureri osoase, crestere simultana in volum a ficatului si a splinei, diplopie si iritabilitate). Daca remarcati aceste simptome, adresati-va imediat medicului specialist si intrerupeti cura cu vitamina A.

Surse animale bogate in vitamina A sunt ouale, carnea, laptele, branza, smantana, ficat, rinici, uleiul de cod
Legumele cu un continut bogat de vitamina A sunt morcovii, dovlecii, cartofii dulci, precum si majoritatea legumelor frunzoase, inchise la culoare, care contin beta-caroten. Pentru a stabili care este continutul de beta-caroten al legumelor pe care le consumati, aplicati o regula simpla: cum cat leguma este mai inchisa la culoare, cu atat este mai mare continutul de beta-caroten.


Carenta de vitamine B


Complexul vitamin B este un grup de vitamine solubile in apa esentiale pentru un metabolism normal, cresterea celulelor si formarea sangelui. Cele mai comune deficiente includ thiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), piridoxina (B6) si cobalamina sau cianocobalamina (B12).


Cum recunoastem avitaminoza B - principalele semne si simptome:



Deficienta de thiamina (B1) cauzeaza polinevrita si, posibil, encefalopatia Wernicke si psihoza Korsakoff. La copii, aceasta deficienta este responsabila de durere abdominala, edem, iritabilitate, paloare, vomismente, pierderea vocii si, uneori, convulsii. Deficienta de thiamina (B1) mai poate provoca cardiomegalie, palpitatii, tahicardie, dispnee si colaps circulator.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2.5
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Cum recunoastem si cum prevenim avitaminozele"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu