Meniu sanatate

Avem sau nu o limba sanatoasa?

de , 09 Noiembrie 2008


Din pacate nu acordam de cele mai multe ori importanta cuvenita limbii care este de departe, unul dintre cele mai importante organe de simt. Cum ar fi sa mananci dintr-o prajitura savuroasa fara sa-i simti gustul? Sau sa iei o lingurita de miere si sa nu o simti dulce? Nu ne inchipuim viata fara limba si nici nu ar fi posibila, dar totusi nu o ingrijim cum se cuvine. Mai nou au aparut periile de dinti care au suprafete special create pentru curatarea limbii. Nu evitati sa le folositi si mai ales examinati-va periodic limba.
Culoarea limbii ii tradeaza starea de sanatate. O limba sanatoasa este in general roz, cu o tenta de alb la suprafata si este stralucitoare si catifelata. O data cu procesul de masticatie, limba si straturile superioare alea acesteia se regenereaza, iar culoarea limbii este influentata de alimentele pe care le consumam. Astfel, fiecare ar trebui sa stim care este de obicei culoarea limbii noastre si sa o examinam cel putin o data pe luna pentru a identifica eventuale schimbari ale culorii, ce pot fi semne prevestitoare pentru diverse afectiuni.
Cand limba isi schimba culoarea din roz intr-un alb pastos, este oarecum lipicioasa, mucoasa care o acopera este groasa si pare sa nu se regenereze, este un semn ca organismul se lupta cu o infectie si cel mai probabil aveti si febra. Limba alba este prezenta in cazul virozelor respiratorii, gripa, raceala puternica sau bronsita. Atunci cand culoarea alba este asociata cu depozite galbene incat ai impresia ca pielea de pe limba se descuameaza este cel mai probabil un semn ca pancreasul sau splina sunt in suferinta si ar trebui sa consulti un medic.
Cand limba devine rosie si pare foarte iritata, este de obicei semnul ca urmeaza sa se declanseze un infarct sau preinfarct sau un accident cerebral vascular. Consultati imediat medicul, nu va agitati, intindeti-va pe spate si respirati regulat. Daca limba este de-a dreptul bordeaux, respectiv un visiniu inchis, este semnul ca tranzitul intestinat este ingreunat, aparatul digestiv nu functioneaza asa cum trebuie si puteti sa remediati aceasta situatie prin consumul de iaurturi care sa va ajute la realizarea tranzitului intestinal. Daca problema persista si coloritul nu isi diminueaza din intensitate, este cazul sa contactati un doctor.
Micozele, si de obicei candidoza genereaza schimbarea culorii limbii, care fie devine violet, de-a dreptul vinetie uneori, cu depozite umede pealocuri si capatand un aspect buretos. Este impetuos sa contactati medicul intrucat candidozele se trateaza foarte greu si recidiveaza foarte usor. Un alt semna ca puteti suferi de o micoza bucala este faptul ca papilele gustative se alungesc, devin de un gri inchis, cu varfurile negre. Acesta poate fi insa si semnul fumatului excesiv.
Cand limba este uscata si foarte crapata, inseamna ca ati abuzat de antidepresive sau diuretice, sau in general ati folosit prea multe medicamente intr-o perioada prea scurta de timp. Solutia este sa intrerupeti medicamentatia atunci cand se poate, sa renuntati complet la automedicatie si sa intrebati medicul inainte de a folosi orice medicament pe o perioada lunga de timp. Cand uscaciunea limbii se asociaza si cu o culoarea galbena, poate fi semnul unor afectiuni pulmonare grave, mai ales daca pe limba apar si depozite verzui.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Avem sau nu o limba sanatoasa?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu