Meniu sanatate

Antioxidantii pot avea si efecte mai putin benefice

de Flu.ro,

Antioxidantii sunt recunoscuti pentru calitatile lor combative impotriva bolilor si pentru rolul lor suportiv in procesul de imbatranire. Ei ofera protectie celulelor noastre impotriva efectelor radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule produse in timpul procesarii alimentelor de catre organism, sau prin expunerea la medii nocive (fum de tutun, radiatii).

Radicalii liberi pot deteriora celulele, si pot juca un rol important in afectiuni ale inimii, cancer si altele. Reputatia antioxidantilor provine din capacitatea lor de neutralizare a radicalilor liberi. Studii recente efectuate la Universitatea Statului Kansas dezvaluie ca antioxidantii pot avea si efecte mai putin benefice.

Cercetatorii din cadrul Laboratorului de exercitii cardiorespiratorii al universitatii au studiat modalitati de imbunatatire a procesului de oxigenare a muschilor scheletici in timpul actvitatii fizice, folosind antioxidanti. Au descoperit ca, uneori, antioxidantii pot deteriora functia musculara.

David C. Poole si Timothy I. Musch, profesori in cadrul departamentelor de kinesiologie si anatomie si fiziologie ale Universitatii din Statul Knasas, alaturi de studentii lor Steven Copp si Daniel Hirai, au efectuat diferite studii corelate cu actiunea sistemului muscular asupra fluxului sanguin si efectele diferitelor doze si tipuri de antioxidanti la nivelul ambelor.

Poole este de parere ca antioxidantii sunt cunoscuti pentru ameliorarea sanatatii generale, insa studiile efectuate de ei revela ca antioxidantii pot suprima mecanisme-cheie, necesare pentru functionarea efectiva a muschilor.

David Poole declara ca "pe parcursul derularii acestor studii ca terapia cu antioxidanti poate suprima peroxidul hidrogenat, sau alti vasodilatatori produsi in mod natural de organism, blocand astfel capacitatea organismului de a livra oxigen muschilor, care astfel inceteaza sa mai functioneze corespunzator... Inainte de a recomanda oamenilor sa-si suplimenteze cantitatea de antioxidanti din dieta, ar trebui sa luam in calcul faptul ca, mai intai, ar trebui sa intelegem cum functioneaza acestia in sisteme fiziologice si circumstante specifice, cum ar fi exercitiile fizice".

Morala este ca antioxidantii sunt departe de a fi leacul bun la toate. Cresterea aportului de antioxidanti in alimentatie nu ofera in mod automat o ameliorare a sanatatii, deoarece antioxidantii elimina oxidantii pozitivi din organism - oxidanti care, in mod normal, sunt ignorati cadrul cercetarilor specifice si care nu sunt promovati ca fiind benefici pentru organismul uman. Un raport echilibrat de antioxidanti si oxidanti pozitivi este optim in vederea realizarii functiilor normale ale sistemului muscular si cardiovascular.



Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Antioxidantii pot avea si efecte mai putin benefice"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu