Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza - Ciclosporioza - Boli si afectiuni

Parazitii coccidieni ai genului Cyclo-spora au fost identificati ca organisme cauzale ale bolii diareice anterior atribuita algei bleu-verde sau formelor Cyanobacteria- like. Acest parazit este universal distribuit: boala datorata Cyclospora Cayetanensis a fost raportata in Statele Unite, Asia, Africa, America Latina si Europa. Epidemiologia acestui parazit nu a fost inca deplin definita, dar transmiterea prin apa a fost recunoscuta ca o modalitate de achizitie a sa. Perioada de incubatie poate fi scurta, o zi sau doua. Tabloul complet al bolii atribuite Cyclospora nu a fost inca delimitat. Unii pacienti pot prezenta infectia fara simptome, dar multi pacienti cu ciclosporidioza prezinta diaree, simptome de tip gripal si flatulenta sau eructatii. Boala poate fi autolimitata, se poate acutiza sau remite, sau (in multe cazuri) poate cauza diaree prelungita, anorexie si simptome gastrointestinale superioare, cu fatigabilitate accentuata si pierdere ponderala in unele situatii. Boala diareica poate persista mai mult de o luna. Cyclospora poate produce o boala enterica la pacientii infectati cu HIV, desi cu o frecventa necunoscuta.

Parazitul este evidentiabil in celulele epiteliale ale intestinului subtire in probele biopsice si produce diaree secretorie, printr-o modalitate necunoscuta. Absenta sangelui in scaun si aleuco-citelor in scaun indica faptul ca boala determinata de Cyclospora nu este cauzata de distructia mucoasei intestinului subtire. Diagnosticul poate fi silit prin evidentierea oochisturilor sferice de 8-l0 [im in materiile fecale. Aceste oochisturi refractile sunt acid-alcoolo-rezistente, in mod riabil, si sunt fluorescente cand sunt privite la microscopul cu lumina ultravioleta. Ciclosporidioza trebuie avuta in vedere in diagnosticul diferential al diareei prelungite, cu sau fara istoric de calatorie a pacientului in alte tari.

Ciclosporioza este tratata eficient cu trimetoprim-sulfame-thoxazol (160/800 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile). Pacientii infectati cu HIV, totusi, pot prezenta recaderi dupa un asemenea tratament si, astfel, pot necesita terapie de intretinere supresi pe termen lung.