Meniu sanatate

Yin si Yang

de fmo, 07 Februarie 2011

Yin si Yang, masculinul si femininul, sunt fortele opuse si complementare ale vietii, prezente in tot si peste tot in natura.
Aceste doua forte sunt esentiale in medicina traditionala chineza, care are drept conceptie stransa legatura si echilibrul dintre cele doua pentru a functiona un corp sanatos.
In orice lucru si in orice obiect, regasim proprietatile fortelor yin si yang.
Cum reflecta yin si yang in organismul nostru? Simplu: spre exemplu, ficatul este un organ de origine yin, fiind solid, dar are si proprietatea yang care influenteaza fluxul energiei chi in organism.
Bolile cu care ne confruntam de-a lungul vietii reprezinta o deficienta a energiei yin sau yang, dupa parerea specialistilor chinezi. Tratamentul oricarei boli trebuie conceput astfel incat sa restabileasca echilibrul si armonia.
Yin este semnul particular feminin si reprezinta pamantul. In organism, lui yin ii sunt atribuite partile inferioare, cele frontale si interioare, organele profunde si cele solide.
Yang este semnul particular masculin si reprezinta cerul. In organism, lui yang ii sunt atribuite partile superioare, dorsale si exterioare, cum ar fi pielea si parul, si organele cavitare si pline.
Celor doua aspecte, yin si yang li se atribuie cele cinci elemente existentiale ale naturii, cu proprietatile lor:
Focul care este uscat, fierbinte, ascendent, mobil.
Lemnul care este crescator, flexibil si inradacinat.
Pamantul care este productiv, fertil si are un potential de crestere.
Metalul care este taios, ferm si conducator.
Apa care este uda, racoritoare, descendenta, curgatoare si maleabila.
Organele nostre sunt asociate cu insusirile acestor elemente . Spre exemplu, lemnul simbolizeaza procesul activ de crestere si este asociat cu primavara, cu ficatul si cu vezica biliara, regulatorii activi ai organismului.
Conform conceptiilor medicinei traditionaliste chinezesti, totul porneste de la “chi”. Confom teoriilor lor, orice element din natura este compus din chi - energia sau forta vietii, formata si ea la randul ei din yin si yang.


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Yin si Yang"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu