Meniu sanatate

Libertatea adolescentului

de fmo, 09 Februarie 2011

Revin cu un subiect pe care l-am tratat zilele trecute, insa de data aceasta nu mai vorbim de cei mici, ci de adolescent in toata firea.
Cum ne purtam cu adolesecentii? Ce fel de parinti suntem in relatia cu ei? Cat de bine ii intelegem si mai ales cata libertate le oferim?
Sa le luam pe rand..
Cum ne purtam cu adolescentii? Fiind mai mari si putin mai maturi, ar trebuie sa-i tratam ca atare si sa le acordam o parte din drepturile care li se cuvin, in calitate de adulti. Ce presupune acest lucru? In primul rand sa nu-I mai privim ca pe micutul lui tati si al lui mami, care face numai ce-i spun parintii si sa-i acordam dreptul la replica. Felul in care va raspunde depinde foarte mult de educatia care i-ai dat-o pana in acel moment si de felul in care tu te-ai purtat cu el.
Ce fel de parinti suntem? Acest subiect l-am tratat si zilele trecute, asa ca nu voi reveni prea mult asupra lui, decat printr-o simpla remarca: faptul ca ne tinem adolescentii stransi legati de noi, nu ii fereste de necazuri sau de probleme. Ba mai mult, daca nu comunicam cu ei despre anumite situatii, in momentul in care vor deveni majori si vor considera ei ca au la ajuns la varsta la care pot lua decizii singuri, exista riscul sa-i “pierdem” si sa-i facem sa ne ascunda lucruri importante, esentiale pentru viitorul lor.
Cat de bine ii intelegem? Este bine sa fim intelegatori, pentru ca in felul acesta le castigam increderea si ii tinem aproape sufleteste de noi. In felul acesta, nu se vor feri cand vor avea probleme si vor apela mereu la noi, daca stim cum sa vorbim cu ei. Daca suntem intelegatori nu inseamna ca le acceptam orice, inseamna ca ii ascultam si ca le dam dreptul sa aleaga, in functie de sfaturile si experienta noastra.
Cate libertate le acordam? Ei..la capitolul acesta imi destul de greu sa ma pronunt si sa teoretizez pentru ca aceasta libertate se aplica in functie de caracterul si personalitatea copilului. Nu exista o regula pentru toata lumea. Fiecare parinte decide cat de multa libertate si incredere ii acorda copilului sau, tinand cont de toate aspectele prezentate mai sus.


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Libertatea adolescentului"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu