Meniu sanatate

Imbunatatirea memoriei

de fmo, 12 Ianuarie 2010

Daca creierele noastre ar fi calculatoare, am adauga pur si simplu un chip pentru a ne upgrada memoria. Totusi, creierul uman este mult mai complex decat orice alta masina oricat de avansata ar fi ea, asa ca imbunatatirea memoriei umane cere mult mai mult efort.
Exact ca puterea muschilor, abilitatea de a ne aminti creste atunci cand ne exersam memoria si o ajutam pastrand o dieta buna si alte obiceiuri sanatoase. Exista un numar de pasi pe care ar trebui sa ii facem pentru a ne imbunatati memoria si capacitatea de aducere aminte. In primul rand, este folositor sa intelegem cum sa ne aducem aminte.
Ce este memoria?
Memoria este o activitate mentala de rechemare a informatiei pe care ai invatat-o sau ai experimentat-o. Aceasta definitie simpla, totusi, acopera un proces complex care implica multe parti diferite ale creierului si ne servesc in diferite moduri.
Memoria poate sa fie de termen lun si de termen scurt. Memoria de termen scurt, este atunci cand mintea noastra stocheaza informatii pentru acteva secunde sau pentru cateva minute: timpul pe care il folosim pentru a forma un numar, pentru a compara preturile, etc. Aceasta memorie este fragila.
Memoria de termen lung implica informatii pentru care faci un efort sa le retii sau care au implicatii emotionale, sentimentale sau experiente pe care le-ai trait.
Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei
Simti ca ai memoria slaba? Posibil sa ai nevoie doar de cateva exercitii folositoare.
Exercitiile creierului
Memoria, ca si muschii, daca nu este folosita, se pierde. Cu cat iti lucrezi mai mult creierul, cu atat vei fi in stare sa procesezi si sa iti aduci aminte informatiile.
Stimularea sensoriala sunt fundatia exercitiului creierului. Daca iti "spargi"rutina intr-un mod provocator, inseamna ca esti pe drumul cel bun.
Iata cateva lucruri de baza pe care ar trebui sa le faci pentru a-ti imbunatati abilitatea de a retine si de a obtine memoriile:
1. Acorda atentie.
Nu poti sa-ti aduci aminte ceva ce nu ai invatat niciodata sau ceva caruia nu ii acorzi suficienta atentie.
2. Implica cat mai multe simturi cu putinta.
Chiar daca esti o persoana care are memorie vizuala, citeste cu voce tare ceea ce iti amintesti. Daca reciti ritmic, cu atat mai bine. Incearca sa relationezi informatiile cu culorile, texturile, mirosurile si gusturile.
3. Relationeaza informatia cu ceva ce stii deja.
Conecteaza informatiile noi cu informatiile deja disponibile in creierul tau.
4. Organizeaza-ti informatia.
Noteaza lucruri in telefon sau in calendare.
5. Intelege si fii capabila sa interpretezi materiale complexe
Pentru un material mai complex, concentreaza-te asupra ideilor de baza si nu asupra detaliilor izolate. Fii capabila sa explici si altcuiva cu propriile tale cuvinte.
6. Repeta informatia
Recapituleaza ceea ce ai invatat la cateva intervale dupa.
7. Fii motivata si pastreaza o atitudine pozitiva.
Spune-ti ceea ce vrei sa inveti si ceea ce ai nevoie sa iti aduce aminte.


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Imbunatatirea memoriei"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu