Meniu sanatate

Ce ne jucam astazi?

de fmo, 30 Iulie 2012

Cine nu s-a jucat cand eram mici “de-a v-ati ascunselea”, “soarele si vantul”, “leapsa” sau “ratele si vanatorii”? Sunt convinsa ca va amintiti cu drag de vacantele de vara petrecute la tara, la bunici, pe ulite, prin gradina bunicii, prin livada sau pur si simplu in fata portii batand toata ziua mingea.

Insa cati din copii din ziua de azi mai fac acest lucru? Cati dintre copii noii generatii mai au chef sa se duca la bunici la tara, sa se joace ascunsa pe-nserat in fata portii, sa stea sa citeasca romane de aventura sau sa asculte povestile din tinerete ale bunicului?

Nici unul, nu-i asa? Din pacate, acest trist adevar ne face sa vedem cum micutii din ziua de azi prefera sa se joace pe calculator, sa stea in fata televizorului sau sa piarda timpul in fata blocului cu ceilalti micuti din cartier.
In felul acesta, viitorii adulti ai zilei de maine nu vor avea o copilarie asa cum am avut noi, nu vor stii care sunt valorile si jocurile cu care noi am crescut, vor trece de la inocenta la maturitate intr-un ritm atat de repede si de alert incat vor ajunge sa traiasca la varsta de 15 ani ceea ce altii au trait la 20.

Este foarte important ca micutii sa traiasca si sa se comporte conform varstei pe care o au si sa nu le permitem sa se maturizeze sau sa cunoasca anumite lucruri inainte de vremea lor.
In calitate de parinti, avem rolul de a-i menaja de toate influentele negative ale acestui secol, cu riscul de a parea inapoiati sau inadaptati. Mai tarziu sunt convinsa ca micutii ne vor aprecia eforturile de a le oferi o copilarie frumoasa, asa cum am avut noi, lipsita de tehnologie avansata sau tentatii la tot pasul.

Invata-l pe cel mic sa se joace “v-ati ascunselea” cu colegii de la scoala, invata-l sa se joace “ratele si vanatorii” cu ceilalti micuti din cercul de prieteni si invata-l ca jocurile pe calculator nu sunt potrivite pentru varsta lui, ca ii vor strica vederea in timp.
In loc sa-i cumperi ultimul playstation aparut, mai bine ii cumperi o minge de fotbal, o tabla de sah sau o carte cu desene.

Educatia si felul in care micutul tau va actiona pe viitor depinde foarte mult de voi si de copilaria pe care o va primi.


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Ce ne jucam astazi?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu