Meniu sanatate

"Femeile, indiferent de varsta, trebuie sa faca anual testul Papanicolau"

de Flu.ro,


Interviu cu Dr. Brandusa Aldea, sectia de Chirurgie Oncologica III a Institutului Oncologic Bucuresti "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", despre cat de importanta este diagnosticarea precoce in tratarea cancerului, ce programe de screening se deruleaza in prezent si cat de mult ne "costa" daca amanam consultul de specialitate.


MpT.ro: La pacientele dumneavoastra, cat din sansele de vindecare sunt atribuite controlului periodic si diagnosticarii precoce?


B.A: Singura modalitate de a avea un rezultat terapeutic bun este diagnosticarea precoce. In cancerele diagnosticate in stadiile 2,3 si 4, sansele de supravietuire scad dramatic.


In Europa, prin screening s-a rezolvat problema cancerului de col uterin. Si in Romania, incepand cu 1 octombrie 2009, Ministerul Sanatatii Publice a demarat programul de screening de cancer de col uterin. Este un inceput, functioneaza. Institutul Oncologic Cluj si Institutul Oncologic Bucuresti constituie Centrul de management al acestui program de screening, care se va desfasura si la nivel judetean. Astfel, judetele vor raporta rezultatele catre Centru, pentru o mai buna monitorizare. Circuitul pe care pacientele trebuie sa-l urmeze este foarte simplu: medic de familie - medic specialist ginecolog - laborator, unde se lucreaza testul Papanicolau.


Daca o pacienta vine cu o displazie moderata, nu mai ajunge sa fie diagnosticata cu cancer, nu mai ajunge la stadiul 0 (zero). Dupa efectuarea testului Papanicolau, pacienta poate fi operata cu succes.



MpT.ro: La ce varsta este indicat primul control ginecologic?


B.A.: Prima vizita la ginecolog este recomandata dupa inceperea vietii sexuale. In plus, femeile, indiferent de varsta, trebuie sa faca, anual, testul Papanicolau.


MpT.ro: Care sunt primele simptome care sa ne aduca in cabinetul medicului ginecolog? Se intampla frecvent ca acestea sa fie trecute cu vederea de catre paciente, care sa amane astfel consultul de specialitate?


B.A.: In mod frecvent primele simptome sunt trecute cu vederea, altfel nu ar mai fi atat de multe paciente diagnosticate cu cancer.


La aparitia sangerarilor intre menstre ori a sangerarilor la contactul sexual sau remarcarea secretiei abundente, femeile trebuie sa mearga neaparat la un consult de specialitate.



MpT.ro: Cancerul este o boala care izoleaza pacientii? In ce masura bolnavii isi pot asuma activ rolurile in societate si familie?


B.A.: Nu am putea argumenta ca bolnavii de cancer se izoleaza de familie sau societate. Daca boala este controlata, pacientele isi pot asuma rolurile, in mod activ. Un col uterin iradiat si operat nu ridica nicio problema in acest sens.


Putem vorbi insa de o modificare a programului zilnic al unei paciente in perioadele de tratament (radioterapie, chimioterapie). Aceste tratamente sunt foarte dure.


MpT.ro: Cum puteti cataloga evolutia diferitelor tipuri de cancer? Din cazuistica, putem vorbi de prevalenta cancerelor cu evolutie latenta, "mute", sau de o inmultire a cazurilor de cancer "galopant"?


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la ""Femeile, indiferent de varsta, trebuie sa faca anual testul Papanicolau""
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu