Meniu sanatate

Raceala sau gripa, cum le diferentiem?

de Flu.ro,

Inca de la inceputul expunerii sustinute in cadrul cursului organizat recent de Colegiul Farmacistilor Alba pentru farmacistii din judet, asist. univ. dr. Codruta Maier a mentionat faptul ca exista oscilatii sezoniere ale perioadei de gripa intre emisfera nordica (unde perioada este decembrie-martie) si sudica (intre iunie si septembrie). In martie 2012, in Romania, procentele au aratat astfel: 89.5% gripa cu virus de tip A si 10.5% gripa cu virus de tip B.



Diferentierea intre raceala si gripa


Raceala debuteaza cu dureri de gat, secretii initial apoase apoi vascoase si colorate, cu sau fara febra si dureaza aprox. 1 saptamana.


Gripa are o simptomatologie mai severa, cu evolutie mai rapida, dureri de gat, febra, cefalee (dureri de cap), dureri musculare, congestie nazala, tuse. In cazul gripei cu A(H1)pdm09 se adauga si varsaturi si diaree. Ca durata, poate fi vorba de 2-3 zile pana la 1 saptamana (sau mai mult) si cele mai frecvente complicatii sunt pneumonia la copii, varstnici, cronici, respectiv otita sau conjunctivita.


Tratamentul gripei se face in functie de gravitate. Tratamentul etiologic (al cauzei) se face cu antivirale (amantadina pentru tulpina sezoniera, respectiv cu Oseltamivir si zanamivir pentru tulpina A(H1)pdm09. Pacientul trebuie sa fie izolat, sa se odihneasca si sa aiba un regim alimentar usor. Tratamentul simptomelor se face cu antitermice, antitusive, expectorante, descongestionante, vitamina C. Profilactic trebuie facuta vaccinarea antigripala.


Vaccinurile antigripale sunt preparate imunobiologice, suspensie de microorganisme vii, inactivate, ce induc imunitate in scop preventiv. Ele nu asigura o protectie de 100%, dar simptomele sunt mai blande la pacientii vaccinati.


Vaccinul trebuie administrat anual (in fiecare sezon), in intervalul octombrie-noiembrie.


Ca si reactii adverse, pot aparea la nivel local sensibilitatea, durerea, roseata, tumefierea, iar ca reactii sistemice - cefalee, frisoane, febra, mialgii, convulsii, varsaturi.


Contraindicatii ale vaccinarii in cazul vaccinurilor inactivate: sensibilitate la ovalbumina, sindromul Guillan-Barre, copiii sub 6 ani, boli febrile. Contraindicatii ale vaccinurilor vii atenuate: sensibilitate la ovalbumina, astm bronsic, afectiuni renale, sarcina.


Sursa: Comunicat de presa Houston NPA privind "Curs creditat cu 40 puncte EFC organizat de Colegiul Farmacistilor Alba pentru farmacistii din judet"



Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Raceala sau gripa, cum le diferentiem?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu