Meniu sanatate

Putem scapa de cicatrici?

de Erika, 28 Noiembrie 2008


Cu siguranta, fiecare dintre noi are cel putin o cicatrice mai mare sau mai mica, mai la vedere sau mai ascunsa, de la o taietura, o cazatura, o interventie chirurgicala, de la acnee sau varicela. O cicatrice mica, pe mana, in genunchi, pe spate nu e o tragedie. Multe persoane au asa ceva si nu sunt deloc afectate. Mai grav este cand cicatricea e mare si localizata pe fata, pe gat sau in alte zone vizibile. Poate deveni un complex real care iti creaza probleme in viata sociala, profesionala si personala, iar singurul gand, care poate merge pana la obsesie, este cum sa scapi de ea.

Pielea umana este un organ minune care acopera intreg corpul pentru a-l proteja. Este prima care "incaseaza" lovituri si rani tocmai pentru a proteja organelle interne si vasele de sange. Natura ne-a daruit acest scut de protectie, insa nu s-a gandit si la latura estetica. Desi protejeaza in mod eficient corpul, pielea poarta toate urmele ranilor pe care le "colectionam" de-a lungul vietii. Daca aceste urme sunt bine ascunse, nu e chiar asa rau. Dar adesea am vrea sa existe si o alta modalitate de a scapa de cicatrici in afara de a le ascunde sub haine sau straturi groase de machiaj.

Tristul adevar este ca o cicatrice nu va disparea niciodata complet, dar exista metode prin ii putem reduce dimensiunile.

Formarea cicatricii este o parte normala a vindecarii unei rani. Felul cum se vindeca pielea este influentat de mai multi factori, printre care adancimea si marimea ranii, locul, dar si varsta, ereditatea, sexul, rasa.

Exista mai multe tipuri de cicatrici.

Cicatricile cheloide sunt rezultatul unui proces de vindecare agresiv si se intind dincolo de conturul ranii pentru ca celulele implicate in vindecare continua asa se multiplice chiar si dupa ce leziunea s-a inchis. In dermatologie, sunt considerate tumori benigne, dar nu ridica alte probleme decat cele estetice. Pot sa apara dupa o incizie chirurgicala, o rana, un vaccin, o arsura, dupa ranile acneei si varicelei, dar si dupa zgarieturi. Cel mai frecvent le intalnim la femei tinere si persoane de culoare.

Cicatricile hipertrofice sunt rosii, in relief, oarecum asemanatoare celor cheloide, cu diferenta ca nu depasesc conturul ranii, iar, in timp, pot sa se retraga, incetul cu incetul.

Cicatricile atrofice iau forma unor mici gropite si apar de obicei in urma leziunilor acneice si foarte des dupa spargerea leziunilor provocate de varicela.

Cicatricile postcombustionale sunt un tip aparte. Pot fi si ele cheloide sau hipertrofice, insa au ca trasatura majora intinderea pielii. In functie de localizare (langa incheieturi), pielea foarte intinsa (contractura) poate limita anumite miscari.

Partea care ne intereseaza cu adevarat este insa tratarea cicatricilor. Ce putem face pentru a scapa de ele? In primul rand, nu vom scapa niciodata complet de o cicatrice. Toate metodele de tratament sunt facute sa le reduca dimensiunile si sa le faca mai putin vizibile. Cele mai bune rezultate se obtin prin interventiile chirurgicale, dar in acest caz si riscurile sunt mai mari, si efortul financiar si timpul petrecut in convalescenta.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 3
comentarii (1)
raluca
May 21st, 2015 at 6:20pm
Eu aveam o cicatrici pe mana din copilarie si am ramas cu multe cicatrici pe ten de la acnee. Am inceput sa merg pe la medic sa va ce parere are si ce imi poate recomanda sa scap de ele. Am incercat mai multe solutii si singurul tratament cu care am avut rezultate foarte bune a fost un gel tratament natural pentru cicatrici de la Derma E.
Deci la mine a functionat super bine si il recomand.
Posteaza si tu un comentariu la "Putem scapa de cicatrici?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu