Meniu sanatate

Pneumoniile

de Flu.ro,


Ce sunt pneumoniile?


Pneumoniile sunt boli pulmonare inflamatorii acute, cu etiologie foarte diversa, infectioasa si neinfectioasa, caracterizate prin inflamarea acuta sau cronica a alveolelor pulmonare insotita de supuratie (alveolita exudativa) si/sau infiltrat inflamator interstitial.


Cum sunt clasificate pneumoniile?


Sub raport etiologic pneumoniile se impart in doua mari grupe:pneumonii infectioase - sunt cel mai frecvent intalnite si sunt cauzate de bacterii, virusuri, micoplasme, fungi etc.)
pneumonii neinfectioase - sunt rar intalnite si sunt determinate de agenti chimici, fizici sau prin uleiuri aspirate

Sub aspect patogenic se disting doua tipuri de pneumonii:pneumonii primare - sunt pneumonii care se produc la persoane anterior sanatoase; ele sunt de tip lobar sau infiltrativ nesistematizat si foarte rar cu aspect bronhopneumonic.
pneumonii secundare - sunt pneumonii la care opereaza in mod preponderent factori predispozanti sau o suprainfectie bacteriana. Pneumoniile de acest tip survin ca o complicatie a unor boli bronhopulmonare preexistente (brosiectazii, tumora pulmonara, fibroze pulmonare etc.), fie ca o complicatie a unor infectii virale respiratorii (exemplu gripa, rujeola etc.) fie pe fondul unor stari patologice care genereaza conditii locale de dezvoltare a pneumoniei (atelectazie, obstructie bronsica, staza pulmonara, bronhoaspiratie, bronhoplegie etc.

Care sunt cauzele aparitiei pneumoniilor?


Suprafata extrem de mare a aparatului respirator prin care acesta intra in contact cu aerul inspirat, cu componentele infectioase si neinfectioase din atmosfera, explica incidenta mare a infectiilor pulmonare si pneumoniilor.


Patrunderea agentilor infectiosi la nivelul plamanului se face cel mai frecvent pe cale aerogena sub forma microorganismelor existente in particulele din aerul inspirat sau sub forma microorganismelor care se localizeaza initial in naso-faringe si in gura, de unde sunt aspirate in plaman. Afectarea infectioasa pulmonara se mai poate realiza, mai rar, pe cale limfatica sau hematogena, germenii ajunsi la plamani fiind filtrati si eventual retinuti la nivelul capilarelor pulmonare.


Care sunt factorii favorizanti ai infectiilor respiratorii?


Factorii favorizanti ai infectiilor respiratorii sunt:frigul (vasoconstrictia mucoasei arborelui traheobronsic)
fumatul
poluarea atmosferica
consumul de alcool
staza pulmonara, hipoxia alveolara
obstructia bronsica
modificarea florei oro-naso-faringiene la bolnavii spitalizati, dupa tratamente antibiotice repetate
boli debilitante (ciroza hepatica, diabet zaharat, neoplazii, insuficienta renala)
medicatie cortizonica prelungita sau/si tratamente citostatice
SIDA sau alte conditii patologice cu imunitate deprimata sau compromisa (limfoame maligne, splenectomie, sindrom nefrotic,transplante de maduva sau de organe)

Ce este pneumonia pneumococica?


Pneumonia pneumococica este prototipul si principala cauza de pneumonie bacteriana din tara noastra. Desi incidenta pneumoniei produsa de Streptococcus pneumoniae a scazut foarte mult in ultimele decenii, datorita ameliorarii conditiilor generale de igiena si a administrarii precoce de medicamente antimicrobiene in infectiile respiratorii, totusi ea ramane o boala severa, mai ales la grupe selectionate de bolnavi. Pneumonia apare sporadic, la persoane anterior sanatoase, dar posibil si in mici epidemii, in colectivitati sau familie. Este mai frecventa la barbati, decat la femei, precum si in anotimpurile reci si umede (iarna, primavara), atunci cand numarul purtatorilor de pneumococ este maxim.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Pneumoniile"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu