Meniu sanatate

Pedepsele fizice au efecte negative de durata asupra abilitatilor copilului

de Flu.ro,

Educatia facuta "cu batul" are efecte deosebit de nocive asupra dezvoltarii intelectuale a copiilor, releva un nou studiu, derulat in doua scoli vest-africane. In scolile in care se practica pedepsele fizice, copiii se descurca semnificativ mai slab la indeplinirea sarcinilor ce implica "functionarea executiva" - o serie de procese psihologice, precum planificarea, gandirea abstracta si evaluarea recompenselor.



Rezultatele sugereaza ca un mediu punitiv poate avea efecte negative pe termen lung asupra dezvoltarii inteligentei verbale a copiilor si abilitatii lor de a executa unele sarcini. Ca urmare, copiii expusi la un astfel de mediu prezinta un risc sporit de a dezvolta probleme comportamentale.


Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au evaluat 63 de copii, provenind din doua scoli diferite. In prima, disciplina lua forma pedepselor fizice (batai cu rigla la palma, tras de urechi, ciupit sau palme peste ceafa) aplicate pentru fapte care variau de la uitatul penarului acasa la atitudini care tulburau linistea clasei. In cea de-a doua, copiii erau disciplinati, pentru fapte similare, prin trimiterea la colt sau mustrari verbale.


S-a remarcat ca acei copii care nu primeau pedepse fizice aveau rezultate semnificativ mai bune la testele scolare si la executarea sarcinilor, comparativ cu cei care erau expusi unui mediu punitiv. Descoperirea sustine rezultate recente, care arata ca o educatie bazata pe pedepse fizice poate obtine o reactie imediata de conformare din partea copilului, insa reduse sansele ca acesta sa inteleaga si sa respecte pe viitor regulile si standardele. In schimb, poate duce la un auto-control redus al copilului, pe masura ce acesta inainteaza in varsta.


"Acest studiu demonstreaza ca pedepsele corporale nu invata copilul cum sa se comporte sau cum sa performeze mai bine. Pe termen scurt, poate ca aceste masuri de disciplinare nu au efecte negative, insa pe termen lung impacteaza puternic asupra abilitatilor copilului de a rezolva probleme sau asupra celor de a-si inhiba comportamentele neadecvate sau de a invata din propriile greseli", concluzioneaza autorul studiului.


Sursa: Medindia



Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Pedepsele fizice au efecte negative de durata asupra abilitatilor copilului"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu