Meniu sanatate

Neglijarea copiilor de catre parinti: cea mai raspandita forma de abuz in Romania

de Flu.ro,


Neglijarea copilului de catre parinti este forma de incalcare a drepturilor copilului cea mai des raportata catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate in anul 2009 fiind cazuri de neglijare.


Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz inregistrate in 2009, 1326 au reprezentat abuz fizic, 1151 abuz emotional, 572 abuz sexual si 8.101 cazuri de neglijare in familie. Organizatia Salvati Copiii Romania a demarat programul "Parinti competenti, copii sanatosi - Dezvoltare de servicii de parenting in Romania", prin deschiderea a cinci centre de servicii de parenting, in care vor fi integrati parinti si copii provenind din familii vulnerabile.



Organizatia Salvati Copiii Romania a inaugurat, la Bucuresti, in prezenta reprezentantului OMS in Romania, Dr. Victor Olsavszky, primul Centru de Consiliere pentru Parinti. Noul centru este implementat prin proiectul "Towards positive healthy parenting in Romanian families/Parinti competenti, copii sanatosi - Dezvoltare de servicii de parenting in Romania" si beneficiaza de sustinerea financiara a Islandei, Liechtensteinului si a Norvegiei prin Mecanismul Financiar EEA.


La nivel national, exista o predilectie a neglijarii copiilor in regiunile sud-est (24% din totalul cazurilor de neglijare raportate in anul 2009), respectiv nord-est (peste 18% din totalul cazurilor de neglijare). Potrivit datelor disponibile, zona de sud-est a tarii este cu cel mai mare numar de copii ramasi singuri, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate.


Cativa dintre factorii de risc ce tin de componenta si functionalitatea familiei sunt: existenta unui climat socio-afectiv defectuos (relatiile tensionate, atitudinile violente, mediul lipsit de securitate afectiva dezvolta un comportament agresiv si interactioneaza violent), tipul familiei (numarul de membri, familii dezorganizate, conditiile economice precare, in familiile cu multi copii se dezvolta comportamente abuzive mai ales intre frati), lipsa de modele, nivelul scazut de educatie al parintilor, lipsa de informare, pregatire si educare in exercitarea rolului de parinte, delegarea responsabilitatii parintilor pentru educarea copilului spre scoala, scaderea autoritatii parintilor, criza valorilor familiale si interesul minim acordat de parinti colaborarii cu corpul profesoral pentru interventia in cazurile elevilor cu comportamente dezadaptative, degradarea interesului factorilor educationali (familia, scoala) pentru procesul educativ al minorilor.


Centrele de consiliere pentru parinti sunt organizate in Bucuresti, Iasi, Suceava, Targu Mures si Timisoara. Principalele servicii oferite sunt: consiliere individuala si de grup pentru parinti si copii, pregatire si consultanta pentru specialistii din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei sociale, precum si activitati de informare si educatie desfasurate in comunitate, la nivel urban si rural.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Neglijarea copiilor de catre parinti: cea mai raspandita forma de abuz in Romania"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu