Meniu sanatate

Moxibustiunea: metoda terapeutica traditionala chineza

de Flu.ro,


Moxibustiunea este o tehnica utilizata in cadrul Medicinei Traditionale Chineze in care este utilizat un bat sau con de pelin care este aprins, Artemesia vulgaris [in foto], si care este plasat peste o zona inflamata sau afectata a corpului. Conul de pelin este de obicei plasat peste un punct de acupunctura si aprins. Scopul este de a stimula si de a tonifia sangele si energia vietii, sau "qi-ul" (cum il numesc chinezii) corpului.


Actuala ideograma (caracter) pentru acupunctura se traduce literar in "acupunctura-moxibustiune". Acum mai mult de 3000 de ani, in timpul Dinastiei Shang, au fost gasite hieroglife despre acupunctura si moxibustiune inscriptionate pe carapace ale broastelor testoase.


Exista doua tipuri de moxibustiune: metoda directa si cea indirecta.



In metoda directa, o cantitate mica de moxa, modelata in forma de con, este asezata pe un punct de acupunctura direct pe piele si aprinsa. Acesta metoda este impartita la randul ei in: cicatrizanta si non-cicatrizanta. Prin metoda cicatrizanta se intelege asezarea conului de moxa pe punctul de acupunctura, care se aprinde si se lasa sa arda pana cand se stinge de la sine. Aceasta poate duce la aparitia unei cicatrice localizate, blistere si cicatrici dupa vindecare. In cea de a doua metoda (non-cicatrizanta), conul de moxa de asemeni este asezat pe punctul de acupunctura, direct pe piele, este aprins dar este lasat sa arda pana la senzatia de caldura intensa, dupa care este indepartat, inainte de a arde pielea. Pacientul va experimenta o senzatie de caldura placuta cu un caracter profund, fara dureri, blistere sau cicatrici.


Metoda indirecta este in ziua de astazi cea mai raspandita forma de moxibustiune, datorita caracterului non-cicatrizant si nedureros al procedurii. Astfel, practicianul aprinde una din extremitatile batonului (care are o forma apropiata cu a unui trabuc) pe care o tine spre zona afectata la o distatanta stabilita de pacient si practician in asa fel incat sa exista o senzatie de caldura placuta. Pozitia se mentine timp de cateva minute (pana la 7-8 maxim) pana cand zona de tratat capata o culoare rosu - intens.


Moxa mai poate fi folosita si in combinatie cu acupunctura: acul de acupuntura este introdus in punctul dorit, extremitatea libera a acestuia fiind apoi invelita cu moxa si aprinsa, rezultand incalzirea punctului si zonei inconjuratoare. Dupa ce efectul dorit este obtinut moxa este stinsa si acul indepartat.


Moxibustiunea este folosita pentru persoane care au o predispozitie la frig si conditii de stagnare. Batonul de moxa este aprins pentru a incalzi sangele si qi-ul care nu circula bine. Spre exemplu: moxibustiunea creste semnificativ miscarile fetale la femeile insarcinate. Moxibustiunea este folosita in tratarea inflamatiilor de asemeni. Pentru tratamentul unei tensinite este de ajuns ca batonul de moxa sa fie aprins si plimbat de-a lungul cotuluil. Este foarte indicata in crampele menstruale, unde zona se stimulare este abdomenul inferior, foarte frecvent crampele dispar imediat.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Moxibustiunea: metoda terapeutica traditionala chineza"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu