Meniu sanatate

Mai puternic, mai sanatos, mai rapid doar cu PLX!

de Mesagerul, 25 Iunie 2014


Suplimentul minune pentru sportivi - cu PLX te refaci de doua ori mai repede!

Nimic nu mai pare greu cu PLX!



Stim cu totii ca exercitiile fizice sunt benefice pentru sanatate. Dar ati vazut cum arata un om dupa ce a terminat, de exemplu, un maraton? Indiferent cat de antrenat ar fi organismul lui, pentru o perioada de timp - mai scurta sau mai lunga - arata si se simte ca un om batran. Il dor muschii - poate avea chiar crampe musculare puternice - sta cocosat din cauza durerilor de stomac si, per total, se simte lipsit de putere. Ni se pare normal dupa un astfel de efort intens. Dar, atunci, ne intrebam cat de mult bine i-a facut acest exercitiu? Iar ceea ce inseamna un maraton pentru un om antrenat, pentru un altul se poate masura in cateva sute de metri de alergare, cateva minute de fitness la sala sau intr-o munca fizica in aer liber timp de cateva ore sau chiar intr-o zi extenuanta de mers prin oras.

In urma cu cativa ani, cercetarile au aratat ca, de fapt, pe parcursul unei probe sportive un atlet genereaza radicali liberi care produc distructii semnificative AND-ului. E vorba de fapt de un paradox: de ce o activitate aparent sanatoasa conduce la efecte nedorite prin distructii ale anumitor molecule si leziuni ale tesuturilor? Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nu exercitiile fizice in sine sunt benefice pentru organism, ci perioada de recuperare de dupa efort este cea care are efecte pozitive asupra sanatatii. Putem rezuma asta in sintagma "ceea ce nu ne omoara, ne face mai puternici".

Ce se intampla de fapt? In timpul exercitiului fizic se realizeaza o crestere a consumului de oxigen care conduce la modificarea raportului intracelular antioxidanti/oxidanti. Acest lucru reprezinta un pericol major pentru celule care sufera alterari morfo-functionale.

(Practic, in timpul acestui efort, fluxul sanguin este deviat de la organele care nu sunt implicate direct, cum ar fi, de exemplu, tubul digestiv si anexele, fiind canalizat preferential spre structurile anatomice implicate activ. In zonele in care fluxul sanguin a fost deviat apare o acuta lipsa a oxigenului numita hipoxie. Cand antrenamentul sportivului ia sfarsit, sangele navaleste inapoi in organele pana atunci private de flux sanguin. Acest proces - numit si reperfuzie ischemica - a fost considerat ca avand legatura cu eliberarea unei concentratii ridicate de radicali liberi. Si mai exista o latura a acestui fenomen: muschii implicati in asa-numitele exercitii de epuizare cum sunt de exemplu, sprinturile sau saritul corzii, pot suferi perioade de privare a oxigenului, iar atunci cand exercitiul ia sfarsit, sangele navaleste inapoi in muschiul privat de flux sanguin pana atunci, iar concentratia radicalilor liberi explodeaza in acel muschi.)
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Mai puternic, mai sanatos, mai rapid doar cu PLX!"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu