Meniu sanatate

Litiaza renala sau "pietrele la rinichi"

de Erika, 07 Noiembrie 2008


Litiaza renala sau "piatra la rinichi" reprezinta mici depozite dure formate in interiorul rinichiului din saruri minerale. In mod normal, substantele care formeaza calculii renali sunt diluate in urina, dar cand urina este foarte concentrata, mineralele formeaza cristale, care se unesc si se solidifica. Astfel rezulta o "piatra", de diferite dimensiuni, care, cel mai probabil, contine calciu.

Cat timp sunt in rinichi calculii nu deranjeaza. Problemele apar atunci cand sunt eliminati prin tractul urinar. Eliminarea unui calcul (colica renala) nu provoaca leziuni permanente, insa este extrem de dureroasa. Unele femei au descris durerea ca fiind mai puternica decat cea a nasterii.

Eliminarea pietrei se face in mod natural, fara sa fie nevoie de interventia medicului. Chiar si asa, un consult de specialitate este necesar pentru a gasi cauza care a dus la formarea calculilor.
Atata timp cat piatra este in rinichi, s-ar putea nici sa nu stii ca o ai, daca nu ai facut cumva o ecografie, o radiografie, sau alt tip de analize. Insa vei sti cu siguranta ca este acolo in momentul in care paraseste rinichiul si porneste in jos prin ureter. Simptomele apar brusc:

• Durere intr-o parte si in spate, chiar sub coaste.
• Dureri care variaza ca intenstitate.
• Dureri care radiaza din spate in abdomenul inferior si in zona inghinala.
• Urina tulbure, cu urme de sange sau cu miros urat schimbat.
• Dureri la urinare.
• Greata si varsaturi.
• Nevoia persistenta de a urina.
• Daca apare si o infectie, febra si frisoane.

Pentru a intelege de ce apar pietrele la rinichi, trebuie sa stim cate ceva despre funtionarea rinichilor. Rinichii, organe de de forma bobului de fasole, de marimea unui pumn, asezate in cele doua parti ale coloanei vertebrale, sunt responsabili cu eliminarea din sange a lichidului in exces, a electrolitilor nefolositori si a altor deseuri. Aceste deseuri iau forma urinei care este transportata de la rinichi, prin uretere, catre vezica urinara, unde este stocata pana la eliminarea ei din organism.

Calculii renali se formeaza atunci cand apare un dezechilibru intre componentele urinei (lichide, minerale, acizi). Astfel, urina junge sa contina mai multe substante care pot cristaliza, asa cum sunt calciul, acidul uric, iar lichidul disponibil nu este de ajuns ca sa dizolve aceste substante in totalitate. In acelasi timp, este posibil ca urina sa fie saraca in substante care impiedica formarea cristalelor. Daca in acelasi tim se schimba pH-ul urinei, sansele de aparitie a calculilor sunt cu atat mai mari, pentru ca acestia se formeaza mai repede in medii foarte acide sau foarte alcaline.

La formarea calculilor, pot sa contribuie ai alte probleme ale organismului, de exemplu felul cum absoarbe si elimina calciul si alte substante. Uneori, la baza sta o boala metabolica sau renala. Guta, bolile inflamatorii ale colonului, pot produce anumite tipuri de calculi renali. Acelasi pericol il au anumite medicamente.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 5.1
comentarii (3)
seherezada
November 7th, 2008 at 6:49am
Durerile de rinichi sunt cu adevarat infernale. Macar la nastere am zgariat peretii vreo 5 ore,pe cand o criza renala tine cu tratament administrat corect cam 3-5 zile. Nu cedeaza calvarul durerilor la nici un calmant, oricat de puternic ar fi el.
kandra
November 7th, 2008 at 7:02pm
Foarte dureroase aceste crize... Eu le-am avut mai mereu timp de 4 ani de zile.
Cauza, nici acum nu o stiu... se pare ca am o malformatie congenitala a rinichiului stg.Dar, pentru colici renale, pietre, exista Kellagon, Urinal, Rowatinex si Renostim.
Sanatate!
nata
May 19th, 2009 at 11:09am
La clinica din Bucuresti Gral Medical se pot distruge aceste pietre de la rinichi gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Nu este nevoie de internare si nici de bisturiu. Procedura se numeste ESWL - Litotritie extracorporeala cu unde de soc. Cu ajutorul undelor de soc se pulverizeaza calculul in fragmente mici ce pot fi eliminate prin urina. Ecografia urmareste pe parcusrul sedintelor evolutia pietrelor pana vor fi eliminate. O sedinta dureaza aprox. 30 minute.
Posteaza si tu un comentariu la "Litiaza renala sau "pietrele la rinichi""
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu