Meniu sanatate

Hiperkaliemia

de Flu.ro,


Ce este hiperkaliemia?


Hiperkaliemia este o afectiune destul de comuna, cu precadere in forma sa usoara. Hiperkaliemia este caracterizata de cresterea potasiemiei - nivelul potasiului din sange - peste valoarea de 5 milimoli pe litru.


Valorile normale ale potasiului se incadreaza intre 3.5 si 5.0 milimoli pe litru, in timp ce valorile cuprinse intre 5.1 si 6.0 milimoli/litru reflecta o hiperkaliemie usoara. Intre 6.1 si 7.0 milimoli/litru vorbim despre hiperkaliemie moderata, iar valorile ce depasesc 7.0 milimoli/litru indica o hiperkaliemie severa.


Potasiul este esential pentru buna functionare a muschilor, inimii si sistemului nervos, acesta jucand un rol deosebit de important in controlarea activitatii muschilor netezi - cum sunt cei ai tubului digestiv, a muschilor scheletici si a muschilor inimii. De asemenea, contribuie la transmiterea semnalelor electrice prin sistemul nervos si la mentinerea ritmului cardiac normal.


Care sunt simptomele hiperkaliemiei?


Hiperkaliemia poate fi asimptomatica, ceea ce inseamna ca nu se manifesta cu simptome vizibile. Uneori pacientii cu hiperkaliemie pot acuza:



stari de greata
oboseala
slabiciune musculara
senzatia de amorteala si furnicaturi

Simptomele mai grave ale hiperkaliemie se refera la incetinirea ritmului cardiac si slabirea pulsului. In forma sa severa, hiperkaliemia poate duce la oprirea inimii (stop cardiac). In mod general, o crestere lenta a valorilor potasiului (cum se intampla cand hiperkaliemia este asociata insuficientei renale cronice) este mai bine tolerata decat o crestere brusca. Cu exceptia cazurilor in care cresterea nivelului de potasiu este foarte rapida, simptomele trec neobservate pana cand valorile sunt foarte ridicate si se instaleaza forma severa.


Pacientul poate manifesta si simptome ale afectiunii subiacente, care cauzeaza hiperkaliemia.


Care sunt cauzele hiperkaliemie?


Principalele cauze ale hiperkaliemiei sunt : afectiunile rinichilor, afectiunile glandelor suprarenale, migrarea potasiului de la nivel celular la nivel sanguin si medicatia.


Afectiunile rinichilor: Potasiul este in mod natural excretat de catre rinichi, astfel incat afectiunile renale pot cauza hiperkaliemie. Dintre acestea cele mai frecvente sunt insuficienta renala acuta si cronica, glomerulonefrita, nefrita lupica, urolitiaza (pietrele la rinichi), respingerea organului transplantat.


In plus, pacientii care urmeaza tratamente pentru afectiuni renale sunt cu precadere predispusi cresterii valorilor potasiului.


Afectiuni ale glandelor suprarenale: Glandele suprarenale (adrenale) sunt glande de dimensiuni reduse, adiacente rinichilor, cu rol in secretarea hormonilor cortizol si aldosteron. Aldosteronul face ca rinichii sa retina sodiul si fluidele, execrand potasiul in urina. Astfel, disfunctiile glandelor suprarenale - cum este boala lui Addison, pot duce la o scadere a secretiei de aldosteron si de aici la o scadere a excretiei de potasiu.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Hiperkaliemia"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu