Meniu sanatate

Hidradenita supurativa

de Flu.ro,


Ce este hidradenita supurativa?


Hidradenita supurativa este o afectiune cronica a glandelor sebacee, manifestata prin inflamarea pielii si aparitia de puncte negre si puncte albe, care deseori se maresc si supureaza. Considerata o forma severa de acnee, hidradenita supurativa se declanseaza in jurul glandelor sebacee si a foliculilor de par. Zonele de pe corp frecvent afectate - zona axiala si inghinala spre exemplu - coincid cu localizarea glandelor sudoripare apocrine.


Hidradenita supurativa tinde sa se declanseze dupa pubertate, persistand si agravandu-se in timp. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt necesare, ajutand la ameliorarea simptomelor si prevenirea noilor eruptii.


Care sunt simptomele hidradenitei supurative?


Hidradenita supurativa afecteaza de obicei zonele de pe corp care abunda in glande sebacee si sudoripare (precum axilele, zona inghinala si cea anala), precum si suprafetele de piele supuse frecarii, cum ar fi interiorul pulpei superioare, zona de sub sani sau cea dintre fese. Boala poate afecta o singura zona sau mai multe.


Afectiunea se poate manifesta prin:



portiuni restranse de piele pe care apar mici ciupituri si puncte negre, de obicei distribuite ca doua fasii;
una sau mai multe leziuni (pustule) care contin puroi. Pustulele cresc in diametru, se sparg, iar puroiul iese in afara, avand in unele cazuri un miros respingator. Pustulele pot fi insotite de mancarimi, senzatie de arsura si transpiratie abundenta in zona afectata;
noduli durerosi, de dimensiunea unui bob de mazare, aparuti sub piele. Nodulii pot persista mai multi ani, timp in care devin durerosi si se inflameaza;
leziuni dureroase care supureaza permanent si se vindeca foarte greu sau deloc, ducand, in multe cazuri, la cicatrice sau formarea de "galerii" tubulare, sub piele.

Simptomele pot fi agravate de exces ponderal, stres, tulburari hormonale, caldura sau transpiratie excesiva.



Cand mergem la medicul specialist?



Cazurile usoare de hidradenita supurativa pot fi tratate acasa prin masuri de auto-ingrijire, insa daca nu se remarca ameliorarea simptomelor dupa una-doua saptamani de tratament, consultul de specialitate este obligatoriu. In cele mai multe dintre cazuri, tratamentul specializat impune administrarea de medicamente si chiar interventie chirurgicala.



Care sunt cauzele hidradenitei supurative?


Hidradenita supurativa se declanseaza in straturile adanci ale pielii, in jurul glandelor sebacee, glandelor sudoripare si foliculilor de par. Glandele sudoripare apocrine elimina fluide , celule moarte de piele si alte substante catre firul de par. Acestea se amesteca cu uleiurile produse de glandele sebacee, boala producandu-se atunci cand glandele sebacee si terminatiile firului de par se obtureaza cu aceste substante. Ca urmare a acestui blocaj, substantele incep sa se raspandeasca in tesuturile dimprejur, iar bacteriile provoaca infectia si inflamarea acestora.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2.2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Hidradenita supurativa"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu