Meniu sanatate

Gastroenterita virala

de Flu.ro,

Unele crustacee (atunci cand sunt consumate in stare cruda sau sunt gatite necorespunzator) pot provoca simptomele diareei virale. Deseori, virusul este transmis pe cale fecal-orala, atunci cand persoana purtatoare a virusului intra in contact cu hrana fara a se spala pe maini, dupa folosirea toaletei.


O alta cauza a gastroenteritei virale sunt virusurile, printre acestia numarandu-se:



Rotavirus. Infectia cu rotavirus este cea mai comuna cauza, la nivel mondial, a diareei infectioase la copii - fiind, de asemenea, una dintre principalale cauze de deces la copiii mici. Se estimeaza, ca un copil contracteaza infectia cu rotavirus cel putin o data, pana la varsta de cinci ani. Infectia se produce atunci cand copii isi introduc ,in gura, degetele sau alte obiecte contaminate cu rotavirus.
Adultii infectati cu rotavirus nu prezinta simptome, insa pot transmite boala. La momentul actual, exista un vaccin impotriva infectiei cu rotavirus ce poate fi eficient in prevenirea simptomele. Este recomandata consultarea medicului pediatru in vederea imunizarii copiilor.
Norovirusurile. Exista mai multe tulpini diferite de norovisururi, inclusiv virusul Norwalk, care produc simptome similare. Pe langa diaree, greata si voma, persoana infectata cu un norovirus prezinta si dureri musculare, migrene, stare de oboseala si febra mica.

Atat copiii, cat si adultii pot fi afectati de norovirusuri. De cele mai multe ori virusurile se transmit prin contact cu apa sau alimente contaminate, insa este posibila si transmiterea de la persoana la persoana. Simptomele debuteza la 18-72 de ore dupa expunerea la virus. Starea bolnavului se amelioreaza in una-doua zile, insa starea contagioasa se mentine pana la trei zile - sau chiar cateva saptamani - dupa disparitia simptomelor.



Care sunt complicatiile gastroenteritei virale?


Cea mai grava complicatie a gastroenteritei virale este deshidratarea (ex. pierderea fluidelor, sarurilor si mineralelor din organism). La pacientii adulti, care consuma cantitatea suficienta de lichide necesara pentru a compensa pierderile, deshidratarea nu este o problema.


Cu toate acestea, copiii mici, varstnicii si persoanele cu un sistem imunitar compromis pot ajunge intr-o stare de deshidratare severa (cand se pierd mai multe fluide decat pot fi inlocuite). In acest caz, se impune spitalizarea de urgenta a bolnavului, pentru ca acesta sa primeasca tratament intravenos. In cazurile extreme, deshidratarea poate fi fatala.



Cum poate fi diagnosticata gastroenterita virala?


Medicul poate diagnostica gastroenterita pe baza simptomelor si a examenului fizic. Un test rapid al materiei fecale poate indica prezenta rotavirusului sau a norovirusului, insa nu exista alte teste rapide care sa indice alte virusuri ce pot provoca gastroenterita. In unele cazuri, medicul poate indica prelevarea unei probe de materie fecala ce este trimisa in laborator pentru a exclude posibilitatea unei infectii bacteriene sau parazitara.



Cum tratam gastroenterita virala?


Nu exista un tratament specific pentru gastroenterita virala. Antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor, iar utilizarea lor contribuie la dezvoltarea rezistentei la unele tulpini bacteriene.


Tratamentul consta in masuri de auto-ingrijire menite sa reduca riscul de aparitie a deshidratarii:



Lasati stomacul sa "se odihneasca"; nu mancati timp de cateva ore de la aparitia simptomelor!
Beti cantitati mici de apa sau rontaiti cuburi de gheata pentru a va mentine hidratati (puteti incerca si supe strecurate)!
Introduceti treptat alimentele, incepand cu cele usor de digerat (ex. biscuiti sarati, painea prajita, bananele, orezul si carnea de pui); incetati sa mancati daca senzatia de greata revine!
Evitati unele alimente pana cand va veti insanatosi complet (printre acestea se numara produsele lactate, cafeaua, bauturile alcoolice, alimentele grase)!
Odihniti-va, deoarece starea de boala si deshidratarea slabesc si obosesc organismul!
Evitati medicamentele (daca medicul dvs. nu va indica nici un medicament, nu apelati la auto-medicatie)!


Cum poate fi prevenita gastroenterita virala?


Masurile de prevenire a acestei afectiuni sunt esentiale:



Spalati-va corect pe maini, cu apa si sapun, si invatati-va copilul sa faca acelasi lucru. Atunci cand nu aveti apa la indemana, folositi un gel antibacterian sau servetele umede!
Evitati sa folositi aceleasi tacamuri si prosoape cu ceilalti membri ai familiei!
Mentineti distanta atunci cand intrati in contact cu o persoana care este infectata cu virusul!
In locurile publice, special amenajate pentru schimbarea scutecelor bebelusului, asigurati-va ca spatiul este igienizat si ca dispune de un cos de gunoi separat pentru aruncarea scutecelor folosite!
Atunci cand calatoriti, consumati apa doar din surse sigure; intotdeauna luati la dvs. o sticla cu apa!
In baruri si restaurante, evitati sa serviti bauturile cu cuburi de gheata, deoarece acestea pot fi facute cu apa contaminata!
Evitati sa consumati carne cruda sau preparata termic superficial!
Imunizati-va! Impotriva infectiei cu rotavirus ese disponibil un vaccin ce va poate fi recomandat de medicul de familie!

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Gastroenterita virala"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu