Meniu sanatate

Gastroenterita virala

de Flu.ro,


Ce este gastroenterita virala?


Gastroeneterita virala este o infectie intestinala caracterizata de diaree apoasa, crampe abdominale, stari de greata, voma si, uneori, febra.Cea mai frecventa cale prin care este contractata gastroenterita virala (care mai poarta denumirea de gripa stomacala) este prin intrarea in contact cu o persoana infectata sau prin ingerarea de alimente sau de apa contaminata. De obicei, persoanele sanatoase isi revin fara a dezvolta complicatii. La copiii mici, la varstnici si la persoanele cu un sistem imunitar compromis, gastroenterita virala poate fi fatala.Care sunt simptomele gastroenteritei virale?


Desi, popular, este denumita gripa stomacala, gastroenterita nu trebuie confundata cu gripa comuna. Gripa comuna afecteaza sistemul respirator (nasul, gatul si plamanii), in timp ce gastroenterita virala agreseaza intestinele, provocand semne si simptome precum:diaree apoasa, de obicei fara urme de sange (urmele de sange pot indica o alta infectie, mai severa)
crampe si durere abdominala
stari de greata si voma
ocazional, slabiciune musculara sau migrene
stare febrila


In functie de cauza, simptomele gastroeneteritei virale pot debuta in una-trei zile dupa infectare si pot varia de la usoare la severe. De obicei, simptomele dureaza o zi sau doua, insa acestea pot persista si pana la zece zile.


Avand simptome similare, gastroenterita virala poate fi confundata cu diareea produsa de bacterii precum salmonella si Escherichia coli (E. coli) sau de paraziti, cum ar fi giardia.Cand se recomanda consultul medical de urgenta?


Consultul medical este obligatoriu, daca bolnavul este adult si prezinta urmatoarele semne si simptome:vomita de doua zile, consecutiv
vomita cu sange
prezinta semne de deshidratare (ex. sete excesiva, uscaciune a gurii), modificari ale urinei (ex. culoarea este galben inchis, urineaza mai putin decat de obicei, nu urineaza deloc), slabiciune severa, ameteala sau stari de confuzie
urme de sange in materia fecala
febra mai mare de 40° C

Consultul medical este obligatoriu, daca bolnavul este copil si prezinta urmatoarele semne si simptome:febra mai mare de 39.9° C
este letargic sau devine iritabil
acuza durere sau disconfort generalizat
urme de sange in fecale
prezinta semne de deshidratare - la copii si bebelusi se urmareste cantitatea de lichid consumata si cantitatea de urina eliminata facandu-se comparatia cu valorile normale pentru ei.

Consultul medical este obligatoriu, daca bolnavul este bebelus si prezinta urmatoarele semne si simptome:vomita de mai bine de cateva ore
nu a mai urinat in ultimele sase ore
are diaree severa sau prezinta urme de sange in materia fecala
are gura uscata si plange fara lacrimi
este neobisnuit de somnoros sau nu raspunde la stimulii externi


Care sunt cauzele gastroenteritei virale?


Cel mai frecvent, gastroenterita virala este contractata daca persoana consuma alimente sau apa contaminate, daca foloseste aceleasi tacamuri si prosoape sau daca imparte mancarea cu o persoana infectata.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Gastroenterita virala"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu