Meniu sanatate

Fotosensibilitate si fototoxicitate

de Flu.ro,


Desi nu afectiuni in sine, ci reactii adverse induse de expunerea la soare in timpul unui tratament cu anumite medicamente sau substante, fotosensibilitatea si fototoxicitatea comporta mecanisme diferite, insa impartasesc simptome comune: inflamarea si inrosirea pielii (eritem), similare arsurilor solare.


Care este diferenta dintre fotosensibilitate si fototoxicitate?


In cazul fotosensibilitatii, sau reactiei fotoalergice, expunerea la razele ultraviolete schimba structura medicamentului sau substantei de asa maniera incat sistemul imunitar le percepe ca fiind daunatoare. Sistemul imunitar initiaza un raspuns alergic si provoaca inflamatii ale pielii, pe zonele expuse. Inflamatia seamana, de obicei, cu o eczema si este, in general, cronica. De asemenea, reactiile fotoalergice pot reaparea dupa expunerea la soare, chiar daca medicamentul sau substanta au fost eliminate din organism. Cele mai multe medicamente care pot da fotosensibilitate sunt cele de uz topic.


Pe de alta parte, fototoxicitatea, sau reactia fototoxica, se petrece cand medicamentul sau substanta sunt activate de expunerea la razele soarelui si provoaca leziuni ale pielii. Pielea pare a fi suferit arsuri solare, iar procesul este, in general, acut (se declanseaza rapid). Razele ultraviolete A sunt de obicei asociate cu fototoxicitatea, insa si expunerea la ultraviolete B pot contribui la declansarea reactiei. Simptomele fototoxicitatii dispar, de obicei, atunci cand tratamentul este intrerupt si substanta eliminata din organism.


Este important de retinut ca nu oricine care urmeaza un anumit tratament poate dezvolta reactii fotoalergice. Unii pacienti sunt mai predispusi reactiilor fotoalergice decat altii. De asemenea, acestia pot avea de suferit si daca pielea lor intra in contact cu anumite legume si plante. Coaja de mango, sucul de lamaie, pastarnacul sau telina pot provoca reactii fotoalergice, in timp ce lamaia verde, telina, morcovii, smochinele, patrunjelul si pastarnacul pot cauza reactii fototoxice.



Care sunt cele mai frecvente simptome ale fotosensibilitatii, respectiv fototoxicitatii?


In cazul fotosensibilitatii, pacientul poate acuza initial mancarimi ale pielii (prurit). Acesta este urmat de inrosirea zonei, inflamatii si eruptii. Fiind o reactie alergica, simptomele pot sau nu sa apara atunci cand tratamentul este administrat pentru prima oara. Ulterior, daca tratamentul se reia, simptomele pot aparea dupa 1-2 zile. Fotosensibilitatea nu este de obicei insotita de hiperpigmentarea pielii (pete mai inchise la culoare pe piele).


In cazul fototoxicitatii, pacientul poate acuza initial o senzatia de arsura. Apoi, in decurs de circa 24 de ore, zonele expuse la soare (cu precadere fruntea, nasul, mainile, bratele si buzele) se inrosesc. In cazurile severe, roseata afecteaza si zonele neexpuse la soare. Simptomele pot varia de la eritem usor la inflamatii si chiar formarea de pustule. Pielea se vindeca, de obicei, prin descuamare, in cateva zile. Dupa vindecare, unii pacientii pot prezenta hiperpigmentare.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Fotosensibilitate si fototoxicitate"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu