Meniu sanatate

Familia pacientelor cu cancer de san, risc sporit de imbolnavire

de Flu.ro,

Un sondaj efectuat recent a relevat faptul ca riscul aparitiei cancerului este mai ridicat in cazul rudelor de grad apropiat ale femeilor diagnosticate cu cancer de san inainte de a implini varsta de 35 de ani. Profesorul John Harper, director de cercetare in cadrul Centrului de Cercetare Moleculara, Ambientala, Genetica si Epidemiologica Analitica al Universitatii din Melbourne, coordonator principal al proiectului de cercetare, este de parere ca rezultatele studiului pot indica un nou sindrom de cancer ereditar."Rezultatele studiului sugereaza existenta unor gene, transmise pe linie ereditara, inca nedescoperite, care ar putea fi responsabile de aparitia cancerului mamar la femeile tinere", afirma cercetatorul.


Oamenii de stiinta au evaluat un total de 2.200 de parinti si 500 de frati ai pacientelor diagnosticate cu cancer de san inainte de implinirea varstei mentionate, in derularea celui mai vast studiu de acest gen, efectuat cu voluntari din Australia, Canada si Statele Unite ale Americii.


Dupa excluderea famililor cu mutatii ale genelor supresoare BRCA1 si BRCA2 (principalele doua gene ale caror mutatii sunt responsabile de aparitia a 40% dintre cazurile de cancer mamar si ovarian), oamenii de stiinta au descoperit ca rudele de gradul I ale pacientelor diagnoticate cu cancer de san prezentau la randul lor un risc crescut de a se imbolnavi de cancer mamar, precum si de cancer prostatic, cancer pulmonar, cancer cerebral si cancer al tractului urinar.


Rezultatele au dezvaluit ca tatii si fratii pacientelor prezentau un risc de cinci ori mai mare se imbolnavi de cancer prostatic, in timp ce mamele si surorile manifestau un risc de doua ori mai mare de aparitie a cancerului ovarian si de patru ori mai mare a cancerului mamar. Rudele de grad apropiat prezentau un risc sporit, pana la de opt ori mai mare, de instalare a celorlalte tipuri de cancer analizate, si anume: cancer cerebral, cancer pulmonar si cancer de tract urinar.


"Am vrut sa aflam ce anume cauzeaza instalarea prematura a cancerului de san la aceste femei; pe parcursul efectuarii studiului am aflat niste lucruri neasteptate in ceea ce le priveste pe rudele lor", afirma Hopper. "Rezultatele acestui studiu ar putea contribui la descoperirea altor gene susceptibile la cancer, care explica instalarea prematura a cancerului de san, precum si a altor cancere in familiile care nu prezinta mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2 pe linie ereditara", adauga acesta.


Sursa: EurekalertFlu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Familia pacientelor cu cancer de san, risc sporit de imbolnavire"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu