Meniu sanatate

Entorsele de glezna: recuperarea medicala, obligatorie pentru vindecarea completa

de Flu.ro,


Entorsa reprezinta un traumatism articular inchis (extremitatile osoase nu se deplaseaza permanent, spre deosebire de luxatie), aparut ca urmare a unei miscari fortate si brutale a unei articulatii, in care capsula articulara si ligamentele sufera leziuni (distensie, elongatie, rupturi partiale sau totale sau smulgere de pe insertiile osoase).


Cea mai frecventa localizare a entorselor o reprezinta glezna. Apare cu o frecventa crescuta la adulti in special sportivi, la copiii care au ligamente suple si elastice, la batranii cu epifize fragile prin osteoporoza.



Examenul clinic asupra gravitatii entorsei este destul de putin revelator. Durerea spontana, edemul, punctele dureroase la palpare, specifice fiecarei articulatii, impotenta functionala in grade diferite, sunt principalele semne clinice ce apar in entorsa de glezna. Echimoza este un semn sugestiv pentru entorsa grava, dar nu apare intotdeauna. Radiografia de glezna este indispensabila pentru a elimina existenta unei leziuni osoase si pentru a aprecia gravitatea prin masurarea unghiului tibio-talian. Se mai pot efectua artroscopia sau examenul RMN al gleznei.



Tratamentul imediat al entorselor, indiferent de gravitate consta in aplicarea imediata de rece (se introduce piciorul in apa cu gheata sau se inconjoara cu pungi cu gheata), timp de 20 minute, repetandu-se la 3-6 ore timp de 2-3 zile. Se aplica un bandaj compresiv pentru a evita la maximum edemul, durerea si agravarea entorsei. Piciorul se aseaza in pozitie antidecliva (la 45 de grade deasupra orizontalei), evitandu-se sprijinul pe picior.



In entorsa usoara (cu intindere ligamentara si cu eventuala rupere fibrilara) se aplica curenti de joasa si medie frecventa, ionizari cu AiNS, laserterapie, ultrasunet, magnetodiaflux), cu scopul de a diminua durerea si inflamatia. Tratamentul se completeaza cu masaj de drenaj limfatic al membrului inferior. Dupa 2-3 zile (dupa ce durerea a scazut mult in intensitate) se adauga hidrotermoterapia si aplicatiile de parafina, pentru cresterea troficitatii tesuturilor si pentru a preveni redoarea articulara. Se aplica masaj de tip Cyriax pe punctele dureroase. Programul de recuperare se completeaza cu mobilizari active si pasive blande (de preferat a se efectua in apa calda) si cu contractii izometrice ale musculaturii periarticulare.

Mobilizarile articulare se fac pe toate axele de miscare, fara a declansa durerea. Mersul se reia progresiv, evitandu-se aparitia sau accentuarea durerilor, pastrand bandajul compresiv cel putin o saptamana. Dupa indepartarea bandajului, se aplica terapia de contrast cald-rece, masajul de drenaj si trofic, hidroterapia si electroterapia, in scopul inlaturarii edemului rezidual. Se introduc exercitii pentru tonifierea muschilor gambieri si peronierilor laterali, precum si exercitii pentru reeducarea proprioceptiei, cu un rol extrem de important in prevenirea recidivelor. Entorsele usoare tratate corect nu lasa sechele.



In entorsa medie (cu elongatie ligamentara-capsulara sau ruptura fibrilara ligamentara), glezna se imobilizeaza in aparat gipsat timp de 4-5 saptamani. In acest timp, se efectueaza contractii izometrice progresive ale musculaturii piciorului si masajul de drenaj limfatic al coapsei. Sprijinul pe piciorul afectat este interzis in primele 6-12 zile, reluandu-se treptat cu sprijin in 2 carje.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Entorsele de glezna: recuperarea medicala, obligatorie pentru vindecarea completa"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu