Meniu sanatate

Efectele nocive ale medicamentelor antidepresive

de Anda Popescu, 17 Ianuarie 2013


Medicatia antidepresiva se prescrie intr-o serie de afectiuni psihiatrice: evident, in depresie, dar si in tulburari bipolare, stres posttraumatic, tulburare obsesiv-compulsiva, durere cronica, abuz de substante, tulburari alimentare sau anxietate. Potrivit unui studiu realizat in SUA anul trecut, unul din zece americani cu varste de peste 12 ani ia medicamente antidepresive . Acestea reprezinta cel de-al treilea cel mai prescris tratament din lume si cel mai frecvent in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani.

Utilizarea pe scara larga a acestor medicamente a devenit o boala in sine, motiv pentru care, inainte de a apela la ele, ar trebui sa aveti cateva informatii de baza. Tineti cont ca, in continuare, va vom prezenta exclusiv efectele adverse ale acestor substante, fara a pretinde, in niciun caz, ca acestea nu ar avea si consecinte dezirabile, in anumite cazuri vitale.

1. Medicamentele antidepresive au un efect moderat in timpul tratamentului propriu-zis. Odata intrerupt, simptomele pot reaparea
Reflexul creierului este de a respinge efectul terapiei antidepresive, motiv pentru care aceasta nu-si poate face decat partial efectul. Pe de alta parte, majoritatea pacientilor carora li se administreaza medicamentele afirma ca simptomele sunt drastic reduse. Din pacate, foarte multi declara ca se simt mult mai bine si atunci cand primesc doar substante placebo (circa 80% din ameliorarea resimtita datorita medicamentelor reale apare si in cazul celui de-al doilea grup). Dupa cateva luni, creierul se obisnuieste cu tratamentul, iar simptomele se intorc. Din pacate, de data aceasta, caderea poate fi definitiva. Adesea, medicii raspund la acest comportament crescand doza medicamentoasa. Mare greseala, atata timp cat rezistenta la antidepresive este provocata exact de reactia creierului la aceste substante.

2. Riscul de revenire a bolii este mult mai mare in cazul intreruperii si, apoi, a reluarii medicatiei
In momentul intreruperii medicatiei, depresia revine cu forte maxime. Odata reluata, ea pare sa-si faca efectul, insa doar pentru cateva zile, dupa care intervine factorul dependenta: medicamentele antidepresive nu isi mai fac decat in mica masura efectul, insa, lipsit de ele, pacientul prezinta simptome mult mai grave decat la debutul bolii.

3. Medicamentele antidepresive pot provoca miscari repetitive involuntare
Anumite substante utilizate in lupta cu depresia "omoara" neuronii, provocand daune structurale similare celor generate de Parkinson - tremur si miscari involuntare.

4. Medicamentele antidepresive cresc riscul aparitiei cancerului de san, insa il scad pe cel al aparitiei tumorilor cerebrale
Prin efectul nociv pe care il are asupra neuronilor, acest tratament s-a dovedit util in lupta cu propagarea celulelor canceroase.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 1.5
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Efectele nocive ale medicamentelor antidepresive"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu