Meniu sanatate

Doar 10% din medicii de familie asigura asistenta medicala primara in zone rurale

de Flu.ro,


Populatia varstnica in Romania este in crestere, astfel ca in acest moment reprezinta 15% din populatia tarii, iar in 2050, 30% din populatia tarii va fi de varsta a treia. Din totalul populatiei varstnice din Romania, 60% locuieste in mediul rural, fiind afectata de probleme grave: saracie, lipsa serviciilor socio-medicale, acces deficitar la serviciile medicale, concentrate de obicei in orase. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile, conferintei internationale "Servicii medicale si sociale in Romania rurala: nevoi si solutii".


In zilele de 7 si 8 octombrie a avut loc la Bucuresti conferinta internationala "Servicii medicale si sociale in Romania rurala: nevoi si solutii" organizata de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacau, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale si Erste Fundation. Conferinta face parte din calendarul activitatilor proiectului "Servicii integrate si inovatoare pentru Romania Rurala" finantat de Guvernul Norvegiei prin intermediul programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania.Alte concluzii ale evenimentului arata ca doar 10% din medicii de familie asigura asistenta medicala primara in zone rurale, marea majoritate fiind concentrata pe zone urbane si existand foarte multe comunitati rurale in care persoanele varstnice nu au acces la nici o forma de servicii medicale sau sociale (nici macar medic de familie in cadrul comunitatii).


Doar 0.23% dintre persoanele varstnice din Romania primesc servicii de ingrijire la domiciliu in conditiile in care cel putin 20% din populatia varstnica ar avea nevoie de aceste servicii. Dezvoltarea acestor servicii ar avea enorme beneficii, inclusiv de ordin economic, deoarece ingrijirea la domiciliu este de 11 ori mai ieftina decat oricare alta forma de asistenta in regim rezidential, iar prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea oferi locuri de munca si calificare pentru cel putin 100.000 persoane, multe dintre acestea fiind persoane necalificate in acest moment care provin din mediul rural si nu au alte optiuni de integrare pe piata muncii.


Situatia centrelor de zi este la fel de ingrijoratoare. In Romania sunt doar 78 de centre de zi pentru persoanele varstnice, aceasta insemnand ca cel mult 3% din localitatile din Romania beneficiaza de 1 centru de zi pentru varstnici. Doar 36.45% din costurile acestora sunt acoperite de bugetul de stat. De asemenea, sunt doar 149 camine pentru persoane varstnice, acoperind doar 5% din total localitati din Romania. Doar 19% din costurile acestora sunt acoperite de bugetul de stat, restul reprezentand fonduri proprii si contributiile beneficiarilor.


In prezent, ONG-urile reprezinta 49% din furnizorii acreditati de servicii sociale in Romania si sunt implicate in proportie de 70% in activitati de influentare a politicilor publice atat la nivel national cat si local.


Migratia populatiei din zonele rurale, in special in strainatate, duce la apariatia unor probleme sociale grave: pierderea personalului specializat (cadre medicale, cadre didactice, ingrijitori, persoane care lucreaza in agricultura si zootehnie etc); aparitia unor nevoi suplimentare de ingrijirea a copiilor si persoanelor varstnice ramase fara apartinatori; dezvoltarea unei generatii de copii/ tineri cu serioase probleme psihologice; dispare ingrijirea de tip traditional (in cadrul familiei, de catre membrii acesteia), ceea ce va face ca nevoia de servicii specializate, moderne sa fie mult mai mare fata de cea estimata; imbatranirea excesiva a populatiei din zonele rurale, ceea ce va afecta substantial agricultura Romaniei.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Doar 10% din medicii de familie asigura asistenta medicala primara in zone rurale "
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu