Meniu sanatate

Cum sa ne ferim de bolile zoonotice?

de Flu.ro,


Animalele de companie sunt o sursa inepuizabila de afectiune pentru stapanii lor, iar pentru copii reprezinta o experienta educativa prin care isi dezvolta simtul responsabilitatii si respectul pentru necuvantatoare si natura. Insa, pentru a va bucura din plin de animalutele de casa si pentru a va mentine intreaga familie sanatoasa este necesar sa cunoasteti cele mai frecvente boli care pot fi transmise de catre acestea - denumite boli zoonotice, si masurile pe care le puteti lua pentru a le preveni.



Cele mai frecvente afectiuni intalnite la...


...caini si pisici:



Infectia cu campilobacterii - se poate transmite de la animale de casa purtatoare ale bacteriei, provocand la om diaree, dureri abdominale si febra. Bacteria se afla in tractul intestinal al cainilor, pisicilor, hamsterilor, pasarilor. Omul se poate infecta prin contact cu apa sau materii fecale contaminate, dar si ingerand carne cruda sau lapte nepasteurizat. Infectia este contagioasa si de la om la om si se trateaza cu antibiotice.

Boala zgarieturii de pisica - se poate instala la persoanele care au fost muscate sau zgariate de o pisica infectata cu bacteria Bartonella henselae. Simptomele includ: inflamarea ganglionilor limfatici, febra, dureri de cap, stari de oboseala, care de obicei trec de la sine. Cu toate acestea, daca infectia este severa, pacientul trebuie sa urmeze un tratament cu antibiotice prescris de medic.

Rabie - rabia sau, popular, turbarea, este o boala grava provocata de un virus ce patrunde in organism prin muscatura sau contaminarea unei rani deschise cu saliva unui animal infectat. De cele mai multe ori, datorita imunizarii, animalele de casa nu sunt purtatoare ale virusului. Insa, asigurati-va ca aninalul dvs. nu intra in contact cu animale salbatice - care pot avea virusul si il pot infecta.

Infectia cu tinea (impetigo) - este o infectie a pielii cauzata de mai multe tipuri de fungi ce se gasesc in sol si pe pielea oamenilor si animalelor. Contaminarea se poate produce prin atingerea cainelui sau pisicii infectate. Boala se manifesta, de obicei, prin aparitia unei iritatii rotunde, uscacioase si solzoase, care are conturul bine definit si centrul inflamat. Tratamentul include medicamente antifungice, cu aplicare locala sau administrate oral.

Infectia cu toxocara - este provocata de parazitul Toxocara, care se dezvolta in intestinele cainilor si pisicilor. Larvele depuse de parazit trec in scaunul animalelor, contaminand solul (cu precadere in spatiile de joaca destinate copiilor, din parcuri). Cand copilul intra in contact cu solul contaminat, larvele ajung in sistemul intestinal al copilului. Simptomele includ febra, tuse sau wheezing, ficat marit, iritatii ale pielii, inflamarea ganglionilor limfatici.

Toxoplasmoza - boala se instaleaza in urma contactului cu un parazit ce traieste in materia fecala apisicilor. La persoanele sanatoase, toxoplasmoza nu produce simptome vizibile, insa atunci cand acestea se manifesta includ: inflamarea ganglionilor limfatici, stari de oboseala, dureri musculare, febra, gat iritat, iritatii ale pielii. La femeile insarcinate, toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, nastere prematura sau boli grave ale noului-nascut. Femeile insarcinate si persoanele imuno-compromise trebuie sa evite sub orice forma contactul cu litiera pisicii.

...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Cum sa ne ferim de bolile zoonotice?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu