Meniu sanatate

Cum sa mentinem o igiena orala corecta?

de Flu.ro,


Vizita la medicul stomatolog este deosebit de importanta atat pentru a trata eventualele probleme ale dintilor si gingiilor, cat si pentru a va indica zonele sensibile care necesita o ingrijire orala speciala. Insa igiena orala presupune o serie de tehnici de ingrijire care se practica zilnic. Iata cateva dintre tehnicile corecte de igiena orala.




Inainte de a afla cum ne putem asigura o igiena orala corecta, este important sa recunoastem principalele semne ale acesteia: dinti curati, respiratie proaspata si gingii sanatoase, care nu sangereaza si au o culoare naturala roz. Orice afectiuni a dintilor si gingiilor va interfera cu activitatile noastre cotidiene, precum mancatul sau vorbitul, de aceea preventia este principala arma de care dispunem pentru a contracare evolutia acestor probleme de sanatate.

Pentru o buna sanatate orala este indicat sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi. Fiecare sedinta de periaj al dintilor trebuie sa dureze cel putin doua minute. Majoritatea adultilor nu reusesc insa sa se perieze un timp corespunzator, astfel incat, daca va incadrati in aceasta categorie, v-ar putea fi de ajutor un cronometru, pe care sa-l porniti atunci cand incepeti periajul. Dupa un timp, veti putea renunta la acest instrument, odata ce va veti obisnui cu durata recomandata a periajului.

Periajul corect al dintilor se realizeaza cu miscari delicate, dar rapide, acordand o atentie speciala liniei gingiilor, zonelor mai putin accesibile si distantei dintre dinti. Inclinati periuta de dinti la un unghi de 45 de grade fata de linia gingiilor si efectuati periajul doar pe verticala, de sus in jos.

Un periaj corect incepe cu suprafata exterioara a dintilor superiori, apoi cea a dintilor inferiori. Dupa ce ati periat suprafata exterioara, continuati cu perierea suprafetelor interioare, din nou, mai intai dintii superiori, apoi cei inferiori. Apoi concentrati-va asupra suprafetelor cu care mestecati, periindu-le cu miscari circulare. Pentru o respiratie proaspata, nu uitati sa periati si limba.


Cum alegeti periuta de dinti? Majoritatea profesionistilor in sanatate orala recomanda o periuta de dinti cu perii moi, atat pentru indepartarea placii dentare, cat si pentru eliminarea resturilor de mancare dintre dinti. De asemenea, este indicat sa optati pentru o periuta cu "capul" mic, deoarece aceasta poate patrunde in zonele greu accesibile. Periutele de dinti electrice pot constitui o optiune pentru persoanele cu o dexteritate scazuta sau care intampina de obicei dificultati la periaj.

Periuta de dinti trebuie inlocuita la fiecare trei luni sau chiar mai devreme, daca incepe sa prezinte semne de uzura. De asemenea, este indicat sa inlocuiti periuta de dinti dupa ce ati fost racit/a, deoarece bacteriile se pot "refugia" intre perii acesteia, prezentand risc de reimbolnavire.

Cum alegem pasta de dinti? Este indicat ca pentru o buna igiena orala sa folositi o pasta de dinti adecvata particularitatilor dumneavoastra dentare sau eventualelor afectiuni gingivale de care puteti suferi. Dat fiind ca oferta de paste de dinti este foarte vasta, aceasta decizie ar trebui luata impreuna cu medicul stomatolog, care va poate indruma catre un produs ce are deopotriva proprietati medicinale si cosmetice.

...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Cum sa mentinem o igiena orala corecta?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu