Meniu sanatate

Copiii agresivi tind sa evite contactul vizual cu mamele lor

de Flu.ro,


Potrivit unui nou studiu, copiii agresivi tind sa evite contactul vizual cu mamele lor, ajungand astfel sa nu poata raspunde la afectiune pentru ca practic nu... vad niciodata ce trebuie sa faca pentru a manifesta acest sentiment. Rezultatele studiilor internationale par a sublinia importanta contactului vizual pentru o dezvoltare emotionala corecta.



"Un creier sanatos este atras de semnale biologice relevante, iar ochii celorlalte persoane ofera numeroase astfel de semnale. Exista insa si copii care sunt mai diferiti din acest punct de vedere: isi manifesta putin emotiile si nu se pot raporta la figurile autoritare din viata lor", a explicat psih. Mark Dadds, de la University of New South Wales (Australia), coordonatorul studiului. Acesta a fost interesat sa analizeze copiii care dau dovada in mod curent de un comportament agresiv, ostil si antisocial, adesea asociat cu tulburarea de comportament antisocial.


Intre copiii cu tulburare de comportament antisocial, specialistii identifica doua categorii. Prima si cea mai numeroasa este aceea a copiilor asa-zisi "temperamentali", care actioneaza impulsiv, sunt exagerat de ostili in interpretarea lumii, insa prezinta niveluri normale de empatie si reactioneaza puternic la stimulii externi. Cea de-a doua categorie, mai restransa, este alcatuita din copii cu un comportament "rece": acestia isi manifesta foarte putin emotiile, au probleme in a empatiza cu ceilalti si pot fi extrem de calculati atunci cand actioneaza cu agresivitate; mai mult, acesti copii sunt predispusi adoptari de comportamente periculoase la adresa propriei persoane (consum de droguri) sau a celor din jur (agresiuni fizice etc.).


Folosind tehnici de urmarire a privirii si camere video pentru a monitoriza contactul vizual, echipa de cercetatori condusa de Dadds a analizat 100 de copii cu varsta intre 4 si 16 ani, diagnosticati cu tulburare de comportament antisocial. Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele de la un grup similar de copii, dar care nu prezentau tulburari fizice, psihice sau de dezvoltare.


Parintii si copiii au fost observati discret, prin intermediul camerelor video si oglinzilor duble, in timp ce se jucau sau discutau liber intr-o incapere echipata cu mobilier si jucarii. Ulterior, mamele au fost instruite prin telefon sa priveasca in ochii copilului si sa-si exprime dragostea si afectiunea, asa cum le venea natural sa o faca.


Rezultatele observatiei au aratat ca acei copii diagnosticati cu tulburare de comportament antisocial manifestau o capacitate mai scazuta de a raspunde afectiunii parintelui aflat in incapere, comparativ cu copiii din grupul de control. Mai mult decat atat, cei cu un comportament "rece" au prezentat un interes foarte scazut pentru a se uita la randul lor in ochii mamelor sau a le arate acestora afectiune.


"In prezent tratamentul pentru tulburarea de comportament antisocial este mai degraba empiric, bazandu-se pe strategii pozitive de parenting, insa rezultatele studiului sugereaza ca trebuie luate in considerare diferentele dintre capacitatea de exprimare emotionala a copiilor", a concluzionat autorul studiului.


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Copiii agresivi tind sa evite contactul vizual cu mamele lor"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu