Meniu sanatate

Atitudinea competitiva si agresiva dauneaza inimii si vaselor de sange

de Flu.ro,

Persoanele competitive si cu tendinte agresive manifesta un risc crescut de infarct miocardic si atac cerebral, potrovit unui nou studiu efectuat de National Institute on Aging. Cercetatorii au examinat peste 5.600 de locuitori din patru sate situate in Sardinia (Italia).



Participantii care au scorat ca fiind agresivi in urma unui test standard de personalitate prezentau o predispozitie medicala catre ingrosarea arterelor, spre deosebire de cei ale caror raspunsuri au indicat mai degraba o atitudine de pasivitate sau maleabilitate.


Ingrosarea arterelor este un factor de risc in aparitia infarctului si atacului cerebral, afirma autorii studiului aparut in Hypertension, Journal of American Association for Heart.


Dupa trei ani de la demararea procesului de cercetare, "in cazul participantilor cu tendinte agresive, indeosebi aceia dintre ei care prezentau inclinatii spre manipulare si cei iuti la manie, s-a constatat ingrosarea progresiva a peretilor arteriali".


"Persoanele care tind sa fie competitive, inclinate spre autorealizare si care lupta pentru a-si atinge scopul propus au peretii arteriali mai ingrosati, fiind expusi bolilor cardio-vasculare", afirma Angelina Sutin, coordonatoarea studiului.


"Persoanele mai pasive sunt agreabile, placute, au mai multa incredere in semenii lor, sunt directe si manifesta empatie in raport cu ceilalti, in timp ce aceia dintre noi mai degraba competitivi si agresivi tind sa fie suspiciosi, sceptici si extrem de cinici, manipulativi, centrati pe sine, aroganti si iuti la manie", adauga cercetatoarea.


Studiul, conceput si realizat cu sprijinul National Institute on Aging, a fost efectuat in Sardinia, cu participanti cu varste cuprinse intre 14 si 94 ani (cu o medie de 42 de ani), dintre care 58% au fost femei.


Sursa: AFP



Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Atitudinea competitiva si agresiva dauneaza inimii si vaselor de sange"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu