Meniu sanatate

Aportul redus de vitamina D - risc sporit de infectii

de Flu.ro,

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca vitamina D are un rol crucial in activarea sistemului nostru imunitar. Aportul redus de vitamina D rezulta intr-o incapacitate de activare a celulelor T, care sunt responsabile cu protectia organismului impotriva infectiilor.


Pentru ca celulele T sa detecteze si sa suprime microorganismele patogene, cum ar fi bacteriile sau virusurile, acestea trebuie sa fie "activate", sa se transforme din celule inactive si inofensive in "celule letale" al caror scop primordial este sa caute si sa elimine orice urma de agent patogen strain.



Cercetatorii au descoperit ca celulele T au nevoie de vitamina D pentru a deveni active, in lipsa acesteia ramanand in stare latenta.


Carsten Geisler, profesor de imunologie si microbiologie in cadrul Departamentului International de Sanatate explica: "atunci cand o celula T este expusa unui agent patogen strain, aceasta isi extinde instrumentul de semnalizare, antena, receptorul de vitamina D, cu care cauta aceasta vitamina in fluxul sanguin. Celulele T au nevoie de vitamina D, iar daca antena nu-i detecteaza prezenta, activarea celulei T va fi stopata. In cazul in care celulele T nu gasesc suficienta vitamina D, mobilizarea lor va fi suprimata chiar inainte de a fi initiata".


Celulele T care devin active se transforma fie in "celule letale", care vor ataca si vor distruge celulele purtatoare de agenti patogeni straini, fie in celule adjuvante, al caror rol este de a trimite mesaje sistemului imunitar care dobandeste astfel o "memorie" , spre a-si aminti intr-o eventuala confruntare viitoare "strategia" de a combate agentul patogen cu care s-a confruntat deja. Celulele T fac parte din sistemul imunitar adaptativ, functionalitatea lor constand in a "educa" sistemul imunitar sa recunoasca si sa se adapteze la pericolele a caror singura constanta este schimbarea rapida.


Descoperirea ofera informatii esentiale despre sistemul imunitar si va ajuta la ajustarea raspunsului imun, sunt de parere oamenii de stiinta. Are o importanta majora atat in preventia si lupta impotriva bolilor specifice, cat si in reactiile anti-imune ale organismului si in cazul rejectiei organelor transplantate.


Vitamina D este produsa, in cea mai mare parte, prin expunerea la soare, fiind un bioprodus natural. Alte surse de vitamina D sunt uleiurile din ficat de peste, icre, somon, hering, macrou. Momentan nu exista informatii concrete legate de dozajul zilnic optim de vitamina D, dar, luand in considerare ca mare parte a populatiei are o concentratie scazuta de vitamina D in sange, expertii recomanda o doza zilnica de 25-50 micrograme de supliment alimentar constand in vitamina D.



Sursa: Universitatea din Copenhaga


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Aportul redus de vitamina D - risc sporit de infectii"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu