Meniu sanatate

Alimentatia si bolile metabolice: notiuni-cheie si metode de preventie

de Flu.ro,


Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni.



Alimentatia trebuie sa asigure:



mentinerea starii de sanatate;
cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare;
o activitate fizica si intelectuala normala.



NOTIUNI-CHEIE PE CARE TREBUIE SA LE CUNOASTEM!



Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada.



Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi.



Energia necesara proceselor vitale este furnizata de pricipiile nutritive calorigene: lipide, proteine si glucide.



Din punct de vedere energetic, valoarea ratiei alimentare insumeaza urmatorii factori de consum energetic:



metabolismul bazal;
actiunea dinamica specifica a alimentelor (cheltuiala de energie necesara ingerarii, digestiei si asimilarii alimentelor);
termoreglarea (mentinerea unei temperaturi corporale la o valoare constanta in jur de 36.4 °);
travaliul muscular (activitatea musculara).



Metabolismul bazal reprezinta energia necesara unui individ aflat in stare de veghe, repaus fizic si psihic de cel putin o ora, la cel putin 12 ore de la ultima masa si la cel putin 24 de ore dupa ultima ingestie de proteine, in conditii normale de temperatura.



Substantele nutritive sunt clasificate in:




substante cu rol energetic - glucidele si lipidele;
substante cu rol plastic - proteinele, apa si sarurile minerale.



Un rol important in alimentatia omului sanatos il ocupa alimentele de protectie, datorita rolului profilactic pe care il joaca.



In aceasta grupa sunt incluse: carnea de peste, anumite produse de cereale germinate, produse de lapte fermentat si fibrele alimentare.



Scaderea aportului de fibre alimentare sub 20g/zi a fost pusa in legatura cu proliferarea unor afectiuni cum sunt: constipatie; colon iritabil; cancer de colon; apendicita cronica; obezitate; cardiopatie ischemica; diabet zaharat etc.





CE ESTE PIRAMIDA ALIMENTARA SI CUM O DESCIFRAM?



Piramida alimentara a fost conceputa de americani si cuprinde principiile alimentare care stau la baza nutritiei sanatoase.




Astfel, la baza piramidei (ca fiind cele mai importante si apoi urmand in ordinea descrescatoare a importantei lor) se afla situati hidratii de carbon (painea, cerealele, orezul, pastele fainoase), apoi fructele si legumele, pe locul trei fiind proteinele de origine animala (carnea rosie,pui,peste,oua) si produsele lactate, urmate apoi de grasimi si uleiuri (recomandandu-se consumul limitat), iar pe ultimul loc se regasesc dulciurile (se indica consumul a maxim 75 calorii provenite din bomboane sau alte preparate de patiserie).


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Alimentatia si bolile metabolice: notiuni-cheie si metode de preventie"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu