Meniu sanatate

Afectiunile congenitale ale ochiului - cum le recunoastem, cum le tratam?

de Flu.ro,


Numim afectiuni congenitale acele simptome sau boli cu care bebelusul se naste - nici ochii nu sunt scutiti de posibilitatea de a avea boli congenitale, pe care uneori neonatologul le observa inca de la venirea bebelusului pe lume, alteori isi fac simtita existenta la cateva zile sau saptamani de viata.


Ca regula generala, daca nu sunt semne vizibile, cum ar fi: deviarea ochilor, sau o pleoapa "cazuta", sau ochi anormali de mari sau asimetrici, putem depista afectiunile oculare la nou-nascut sau in primele luni de viata, dupa reactiile pe care copilasul le are la stimuli luminosi: daca nu urmareste cu privirea o lumina, sau corpuri in miscare, sau daca nu intinde manuta dupa un obiect pe care il aratam. Oricare din aceste semne trebuie sa alarmeze parintii, astfel incat sa se adreseze unui serviciu de specialitate oftalmo-pediatric, deoarece tratamentul trebuie aplicat cat mai repede.



Care sunt cele mai frecvente afectiuni oculare congenitale?


1. Cea mai frecventa afectiune oculara congenitala este cataracta congenitala. Aceasta este o pierdere de diverse grade a trasparentei cristalinului, care poate fi uni- sau bilaterala. Cand cristalinul este opacifiat in totalitate, pupila apare alba inca de la nastere, semn relativ usor de observat de catre neonatolog, si chiar de catre mamica, ceea ce poate fi un avantaj, deoarece atrage atentia imediat si indruma parintii repede catre un serviciu specializat de oftalmo-pediatrie. Atunci cand cristalinul e opacifiat doar partial, copilul poate vedea intr-o oarecare masura, mai mica sau mai mare, diagnosticul de multe ori punandu-se mult mai tarziu, la varsta scolara sau chiar in adolescenta, cu ocazia unui control prescolar sau, respectiv, a unui control de rutina.


Cataracta congenitala reprezinta o urgenta de tratament, atunci cand copilul nu vede, mai ales daca e unilaterala. Acest lucru e important pentru a evita ambliopizarea ("lenevirea") ochiului/ochilor. Tratamentul este exclusiv chirurgical si consta in aspiratia cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu un cristalin artificial, adaptat varstei copilului si dimensiunilor ochiului si trebuie realizat in primele luni, chiar saptamani de viata. Daca este doar o opacifiere partiala a cristalinului, eventual descoperita mai tarziu in cursul vietii, se poate opera si mai tarziu, functie de cat vede copilul, daca nu s-a ambliopizat inca ochiul.


2. Pupila mai poate fi alba (in loc de neagra) si din cauza unei alte afectiuni, mult mai severe, dar , din fericire foarte rara, si anume retinoblastomul. De obicei bilateral, retinoblastomul este o tumoare maligna a fundului de ochi, cu evolutie rapida, manifestata prin afectarea serioasa a vederii bebelusului si aspectul alburiu al pupilei.


Sanctiunea terapeutica este severa si dramatica, chiar: enuclearea globului ocular, pentru salvarea vietii copilului. Din fericire, este foarte rar intalnita aceasta boala severa.



3. Alte afectiuni congenitale, unele putand fi foarte serioase ca prognostic vizual, sunt infectiile oculare congenitale, dobandite inca din viata intrauterina, sau la nastere. Astfel, amintim:


...continuare in pagina 2

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Afectiunile congenitale ale ochiului - cum le recunoastem, cum le tratam?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu